Aydın denen göçebe aşiretlerine mensup, hayvanlarla birlikte küçük hayvan sayısı 150 bin etrafındadır ki, Aydın denen göçebe aşireti buraların en ileri hayvan tüccarlarıdır. Ayrıca ilçenin hayvancılık bakımından önemi ihracı kapısı olmasıdır. 1963 yılı içerisinde, ihraç edilen küçük hayvan yekûnu 434 bin yedi yüz seksen dokuzdur.

Büyük baş hayvan ise, küçümsenmeyecek kadardır. 52 bin 270 adettir. Bunların dışında, Suriye’ye kaçak olarak giden, hayvan miktarı da oldukça yüklüdür. Bu hususlar dikkate alınarak ilçede açılan hayvan borsası ve ilçeye satılmak üzere gelen hayvanların muhafazası için fenni şekilde, bir yerin yapılmasına ihtiyaç vardır. Bu mevzuda teşebbüs ve çalışmalar devam etmektedir.

FOTOĞRAF: (İslâhiye’nin en büyük hayvan tüccarı Muhsin Şavata)

Bugün ilçede hayvan ticaretini ve en büyük ihracat işini elinde tutan bu zat, hâlen İstanbul Hukuk Fakültesinde son sınıfta ve M. T. Talebe Birliği başkanı Mehmet Şavata ile birlikte, İslâhiye’nin içerisinde, 8500 metre kare üzerine bir hayvan hanı kurmuşlardır.

Bu muazzam han ise yalnız Türkiye’nin değil, Arabistan ve İran’da emsaline rastlanmadık bir büyüklükte yapılmıştır. Ve içerisinde, 9000 koyun beslenmesine elverişli modern bir şekildedir. İçerisinde suyu, elektriği, telefonu, bunlardan başka her çeşit hayvan yemi hazır ve mevcuttur. Türkiye de yabancı memleketlere, yılda. 100 binlerce deve, sığır, 3 ilâ 4 milyon koyun bu hana girer, her türlü ihtiyacı karşılanır. Bundan başka, Suriye, Lübnan, Ürdün ve birçok Arap devletlerine, trenle ihracat yapılır. İlçeye yararlı olduğu kadar, Türkiye’ye de doların ve her türlü dövizin girmesine faydası olur. Bu zatın hal tercümesini ve hayatını gelecek sayımızda okurlarımıza sunacağız.

FOTOĞRAF: (Muhsin Şavata’ya ait handa bulunan, sulukta sulanan ve her tarafa ihracatı bekleyen iri baş hayvanlar, resimde su içerlerken görülüyor, Başta görünen şahıs Muhsin Şavata’dır. Hayvanların vaktinde sulanmasına nezaret ediyor.)

(Su içen bu iri baş hayvanların, bir sırada ve intizam ile su içmeleri ne kadar güzeldir.)