B. İbrahim Hilmi, Gaziantep maarif Tarihi bakımından büyük bir kıymet taşıyan emektar bir öğretmendir. Bugün birçok hemşerilerimizin, devlet hizmetinde ehemmiyetli görevler alan birçok büyüklerimizin feyz aldığı Cumhuriyet okulunu, Rüştüye olmasına rağmen Sıpyan mektebi durumun­dan Numune Rüşdiyesi şekline sokmakla inkılap yapmıştır. Antep’in mektepcilik hayatında memleketimiz adına iftihar, duyğumuz birçok müneverlerimize hocalık yapan, halkımız tarafından da her zaman takdir ve hürmetle anılan t. Hilmi Konuralp bakında, Sayın Milet Vekilimiz Ömer Asım Aksoy şöyle diyorlar: “iptidaiden, yükseğe kadar türlü tahsil dereceleri boyunca gördüğüm hocalar içinde de üzerimde en tesirli iz bırakan İ. Hilmi beydir*.

Keza kıymetli hocamız Şakir Sabri Yener de, İbrahim Hilmi bey, Antep için heykeli dikilecek bir zattır, demektedir.

Bizde kendilerine şükranlarımız arz ederken, hal tercümelerini de Sayın okuyucularımıza kısaca sunuyoruz.

1299 da Kütahya’da doğmuştur, İpdidayi ve Rüşti tahsilini Söğüt Ertuğrul Rüştüyesinde, orta ahsilimi de kendi kendine yapmıştır. Söğüt Müftüsü olan babasından da sarf, nahiv, mantık ve fıkıh okumuştur. 1318 de İstanbul’a girerek medrese tahsilini ikmalile icazetname almış, diğer tara­ftan da İstanbul dürülmullimiue girerek 1908 de alüyyülalâ derece ile mezun olmuştur.

Cumaibâlâ Rüştisi ve Antep Numune Ruştisi mitilimi evvelliğinde, Antep, Halep ve Ertuğrul tesî satı iptidaye müfettişliklerinde, Tarapzon ticaret ve mullim mektepleriyle lisesinde vazife görmüş olup halen lisemiz matematik öğretmenidir, ilk vazifesine 13 mart 1909 da başladığına göre bu sene öğretmenliğinin otuz dokuzuncu yılını idrak etmiş bulunuyorlar.

Okullarının 100 üncü senesi devresini candan kutladığımız öğretmenlerimizin bu büyük bayramın­da İbrahim Beyi de anmak, elini Öpmek bu mukad­des mesleğin en asil icaplarından olduğunu- kaydederken kendilerinden rica ettiğimiz kıymetli yazılarını da ayni sayfamıyda sayın okuyucularımıza hasseten sunuyoruz.

Başpınar