26 Ağustos Cumartesi akşamı saat 21 de Halkevi salonunda Halkevimizce hazırlanan Gaziantep folklor gecesi, ilk defa teşebbüs edilmiş bir iş olmasına rağmen muvaffak bir eser ve bize yerli oyun ve türküler İçin Ümit verici bir başlangıç oldu.

Müsamere Halkevi reisnin söylevile açıldı. Bir haftadır şehrimizin misafiri bulunan İstanbul üniversitesi Türk dili tarihi profesörü Sayın Ahmet Caferoğlu dil ve halkiyat hakkında bir konuşma yaptı. Sayın profesör bu konuşmasında dil, halkıyat ve musikinin millet hayatında yüksek öneminden bahsetmiş; dili, folkloru ve musikisi tam ve mükemmel olan milletler siyasi mevcudiyetlerini kaybetseler bile millî mevcudiyetlerini muhafaza edeceklerini ve bu sayede, siyasi mevcudiyetlerininde bir gün tahakkuk edebileceğini söylemiş, dillere giren yabancı kelimelerin fenalığından bahsederek dil tarihi üzerinde misaller vermiştir.

Sayın Profesörün konuşmasından sonra programın folklor kısmına geçilmiştir. Bu program yerli Antep türkülerde halay ve bir de kına gecesi adetlerini canlandıran bir tablodan ibaretti Ve hepside güzel başarıldı. Bu türkü, oyun ve âdetlerin toplanmasında büyük bir muvaffakiyet gösteren Parti folklor tetkik ve derleme mütehassısı Ferruh Arsunarla türkü ve oyunlarda vazife alan genç kız ve erkeklerimizi hararetle tebrik ederiz. Antepte yerli türkü ve oyun yoktur sananlar, folklor gecesi birer örneğini gördükleri çok orjinal millî oyun ye, türkülerimizin müşahedesile herhalde bu kanaatlerini değiştirmişlerdir sanırız Hakikaten incelenmiye, derlenmyie çok muhtaç olan yerli oyun ve türkülerimizin derlenmesi uğranda kıymetli mesai sarf eden Halkeviroizi de tebrik etmek yerinde bir vazifedir. Şimdi en mühimlerinitt derlenmiş olduğunu sandığımız bu oyun ve türkülerin gençlik arasında yayılmasına da, ehemmiyet verileceğini umuyoruz.

Folklor gecesi. 27 ve 28 Ağustos akşamları da tekrar edilmiş ve muhitte çok beğenilmiştir.