“Allaha kul olduk kalu belada”

“Gayri bu yolda ikrarımız var”

“Üç̧ günlük ömür için kahbe dünyada”

“Kula kul olmamak kararımız var”

Diyen Vali Osman Meriç̧ Gazianteplilere veda için Hükûmet Konağı önüne biriken, halk ve memura, güzel bir konuşma yaptı. Buradan alınma sebeplerini "şimdi burada İzah edecek durumda değilim" diyen Osman Meriç̧: Ayrıca "vicdanım dusturum, kanun rehberim" diyerek konuşmasına devam etti. Ve nihayet herkes tarafından alkışlandı.

Bundan sonra en büyüğünden en küçüğüne kadar herkesin tek tek elini sıkarak "Allaha Ismarladık" dedi.

Vali ayrılma sebeplerini açıklamamış̧ ise de yazımızın başına başlık yaptığımız iki mısraın içinde manâ zaten seziliyordu.

Valinin Özel hayatını bilenler; O sabahın erken saatlerinde kalkar, namazını kılar, kuranını okur, birazda kahvaltı yaptıktan sonra, akşamdan kararlaştırdığı, teftiş̧ yerlerine gitmek için otomobiline atlardı.

Gaziantep’in çevresinde 575 köy vardır. Vali Meriç̧ bu köylere Gaziantep’e geldiği tarih olan 28/01/1961 gününden itibaren gittiği güne kadar en az her köye mutlaka ortalama olarak iki defa uğramıştır.

İtiraf etmek lazımdır ki, Gaziantep köylerinin birçoğu şehrin kuruluş̧ gününden, Osman Meriç’in valiliği zamanına kadar, idare amiri ayağı görmemiştir desek yeridir.

Onun ruhunda, benliğinde, tıynetinde, adil olmak vardı. Karşısında vatandaş̧, vatandaşlar vardı. Onlar içinde, tatbik edilecek elinde yeteri kadar kanunlar yardı. Halbuki şehrimizde particilik vardı Dolayısıyla partizanlar vardı Her partizanda, valiyi isteklerine uydurmak istiyordu, işte Osman Meriç̧ bunlara hiç̧ uymadı. Çünkü o tıynette yaratılmamıştır.

Vali, bu partizanlığın ruhuna o kadar vukuf peyda etmiş̧ idi ki: Her sinsi 'hareketin altında, bir partizanlık çıkacağını zannederek, onu kılı kırk yararcasına incelerdi.

İlme, kültüre, düşkün mert ve cesur bir insandı. O, dert dinleme günlerinde, kendisinden iş isteyen vatandaşların dileklerini yerine getiremediği zamanlarda, üzüntü̈ duyardı. Hatta muhtaç̧ kimselere kendi maaşından ayırdığı bir miktarı, verdiği de çok olmuştur.

Vaktin Dahiliye vekili olan Sahir Kurutluoğlu, şehrimizi teftiş̧ için geldiği zaman, protokol icabı Vali evinde yatması icap ederken C. H. P. başkanının evinde yatmasını, Vali Osman Meriç̧, Vekile bir mektup yazarak bunun tarafsızlık kaidelerine uygun olmadığını ve yatacak yerinin vali evi olduğunu hatırlatmıştı.

Vekil sabahlayın giderken de kendisine şu tavsiyede bulunmuştu: "Bundan sonra gittiğiniz yerlerde parti başkalarının evlerinde yatmayınız" Vali bununla da yetinmeyerek Dahiliye vekâleti makamına yedi sahifelik bir mektup yazmıştı.

Senin yolun açık olsun Sayın Osman Meriç̧. Seni bu memleket ve onun kadir bilir halkı ile, Hakikatlerden ayrılmayan tarihi unutmayacak.

Not: Bu satırların sahibi, Vali ite tek bir defa bile yüzleşmemiş̧ ve görüşmemiştir. Ayrıca ne bulunduğu ziyafetlere nede toplantı ve sohbetlerinde bulunmuştur. Bu yazdığımız yazıların İntibaını doğrudan doğruya halkın içinden gelen sesten alarak yazmışızdır.

Bu memleket onun ve onun halkı, ne zaman idealistlere yer verirse işte o zaman selameti bulacaktır.