1- Karkamış: Etiler ve Romalılardan kalma olduğu o havalide çıkan eski eserlerden anlaşılmaktadır.

Buradan çıkan eserler, kabartma taşlar çanak ve çömlek ve Roma devrine ait mezarlar bu mezarlardan çıkan göz yaşı şişeleri. Bitişiğinden Fırat nehri geçer ve halen Karkamış adı altında bir ilçedir. İl merkezine 60 kilo metredir.

2- Belkis harabeleri: Belkıs adında güzel bir Romalı kızın adına yapıldığı söylenir. Roma devrinden kaldığı içeri­sinden çıkan eski eserlerden öğrenilmektedir. Buradan çıkan eski eserlerden, Lahit, (Mezar) kabartma taş heykeller, Roma devrine ait Höyük, arkeologlarca çok mühim tarihi arkeolojik bir bölge olduğu tespit edilmiştir.

Hâlen oranın köylüleri durmadan bütün yasaklara rağmen gizli gizli ka­zılarına devam etmekte ve birçok eski eserler bulmaktadırlar. Ne yazık ki bu eserler müzemizede getirilmemekte bazen hatta harice kaçırıldıkları söylenmektedir. Ve yine adı geçen höyükte altın bir öküz heykeli bulunduğu ileriden, beri rivayet edilir. Buranın halkı bir gün bu altın heykele rastlanacağını ümit ederler; Mıntıkanın en büyük arzulu devletçe, bir kazı yapılmasıdır. Halen höyük üzerinde büyük ve o devrin kiralına ait (olduğu söylenen heykeller bulunmaktadır Ne yazıktır ki bu heykellerin başları kırılmıştır. Nakilleri ise imkânsızdır. "

Yine bu höyükte Çimentoya benzeyen bir madde ile yapılmış birçok sarnıçlar vardır. Höyüğün altında daha birçok eski eserlerin bulunacağı kuvvetle muhtemeldir.

Kehriz ve Belkıs köyleri arasında bulunan Hekim deresinde bir uçtan girildiği vakit diğer bir ucu bulunmayan ve yetmiş beş santimetre kutrunda girilebilen bir kanalizasyon vardır. Bu kanalizasyona elde elektrik feneri olduğu halde girildiğinde pek çok yol alınamaz, çünkü nefes tıkanır. Bu kanalın gerek sağ tarafında ve gerek sol tarafında bir takım dörtgen şeklinde ve her beş on metre mesafede tren yollarında olduğu gibi içine insan sığacak kadar yerler vardır.

Bunlardan başka şehrimizde görülmeye değer diğer arkeolojik yerleri aşağıya alıyoruz:

1-Sakça Gözü Keferdiz.

2-Roma devrine ait İslâhiye’nin ikiz kuyu köyünde bulunan mozaikler.

3- Terkut mozaikleri.

4-İslâhiye’de Zincirli kuyu

5-Gaziantep kalesinden eski bir devre ait olan Telbaşar kalesi Merkeze 30 km.

6-Oğuzeli ilçesine bağlı Tümp köyü höyüğü

7-Dülük kabartma taş eserleri ve mozaikleri

8- Nizip’te Çirkiş köyü ve höyüğü

9-Kara höyük köyü

10- Arabanda altın taş kalesi.

Bunlar hakkında sırası geldikçe bilgi ve gör­gülerimiz? bu sütunlara aktaracağız.