Batıdan Gaziantep’e yaklaşan bir kimse ilk olarak, en yakın tepenin üstünde bulunan ve iki de yel değirmeni olan Amerikan Hastanesinin binalarını görür. Bu yel değirmenleri Güney Türkiye’nin bu temiz ve insanları müteşebbis ruhlu olan şehrinin havasının rüzgârlı ve halkının çok çalışkan oluşuna bir sembol teşkil etmektedir.

Amerikan hastanesinin, adını aldığı Dr. Azariah Simth o tarihlerde Antep diye anılan Gaziantep’e ilk defa olarak 1847 yılında gelmiştir. Amerika’da bir takım Protestan klişeler grubunun hayır ve yardım kolu olan ve Amerikan Bord adını taşıyan teşkilât tarafından gönderilen Dr. Azariah Smith, Antep’te karısını tedavi ve iyi ettiği bir hancı tarafından misafir edilmiş ve neticede Dr. Smith burada yerleşip kalmaya karar vermiştir. Ancak kendisinin burada doktor olarak çalışması kısa sürmüş ve Dr. Şmith 1851’de tifo ve zatürreye tutularak ölmüştür. Antep’te ilk hastanenin inşa edilmesi için gerekli paranın çoğunu, Dr. Azariah Smith’in Yale Üniversitesindeki sınıf arkadaşları onun hatırasına bir hürmet nişanesi olmak üzere 1879 senesinde aralarında toplamışlar ve bu parayı bu maksat için hibe etmişlerdir. (Central Turkey COLLEGE) Merkezi Türkiye Koleji adlı kolejin tıp şubesi olarak kurulan bu hastane genç doktorlar için bir staj merkezi olmuştur. 1882’de Dr. ve Bayan Shepard Amerika’dan Antep’e geldiği zaman burada on bir tıp talebesi var idi. Doktor Shepards’lar (Bayan Shepard da doktor idi) hocalık ve hastanedeki hizmetlerine ilâveten aynı zamanda kliniğe gelen ve çok sayıda olan ayaktaki hastalara bakmak ve evlerdeki yatalak hastalara viziteye de gitmek suretiyle bu işe çok faal olarak devam etmişlerdir.

Antep’te ilk Türk doktorunun doktorluk etmeğe başlaması Dr. Shepards’ların gelişinden çok sene sonra olmuştur. Antep’te memleket hastanesi açıldığı zaman Dr. Shepard’ın asistanları bu hastanenin ilk doktor kadrosunda vazife almışlardır.

Amerikan hastanesi ilk kurulduğu günden beri doktorlarının ve hasta bakıcılarının en yüksek kalitede olmasını, şefkat ve sevgi ruhu içinde hizmet etmeyi gaye edinmiştir Türk doktorlarıyla ve Gaziantep’in sağlık müesseseleriyle teşriki mesai arzusu devamlı surette ve daima artmıştır.

Hastanenin 49 tane yatağı vardır. Hastanenin devamlı doktor kadrosu iki Türk doktoru, iki Amerikan ve bir stajyer Türk doktorundan müteşekkildir Ayrıca, hastane, hastalarını hastaneye yatırıp orada tedavi etmek salahiyet ve hakkına sahip olan ve buna karşılık hastanenin bazı vazifelerini yapmağı üzerine almış bulunan ve şimdilik adetleri altı olan ihtisas sahaları ayrı, mahalli mütehassıs doktor kadrosuna da sahip bulunmaktadır.

Hastanenin diplomalı beş hemşiresi mevcut olup bunlardan birisi Filipinli, diğeri İstanbullu ve üç tanesi de Amerikalıdır. Hastanenin ayrıca, kendi hemşire yardımcısı kurslarından mezun sekiz tane hemşire yardımcısı vardır. Hastanenin hemşire yardımcısı yetiştiren kursları iki sene devam eden kurslardır. Bu kurslara öğrenci olarak devam eden halen on bir talebe mevcut olmakla beraber önümüzdeki Sonbaharda on iki yeni talebe daha alınacaktır.

Memleket hastanesinin hemşirelerinin Amerikan hastanesinde bir müddet staj görmelerini temin edecek bir anlaşmada adı geçen iki hastane arasında halen tertiklenme safhası bulunmaktadır.

Amerikan Hastanesi Gaziantepli ve gönüllü olarak hizmet eden hanımların yardımı ile hem hastane de hem de Gaziantep’in muhtelif köylerinde çocuk klinikleri açmış bulunmaktadır. Bu kliniklerde bebekler diplomalı hemşireler tarafından muayene edilmekte ve icabı halinde bakım ve tedavi için vazifeli sıhhat müessesel erine havale edilmekte ve gönderilmektedir. Bu kliniklerde bebeklere ayrıca önleyici aşılarda yapılmaktadır. Yine bu kliniklerde annelere çocuklarının ne gibi bir gıda sistemine tabi tutulması gösterilip öğretilmekte, sıhhi durumlarına göre hangi gıdanın hangi çocuk için uygun olduğu anlatılmakta ve kendilerine CARE teşkilâtı tarafından temin edilen toz süt ve vitaminler de bedava olarak verilmektedir.

Amerikan hastanesi, pazarları hariç, hasta muayenesi için her gün açıktır. Pazarlan dahil, haftanın her gününde acil vakalar ve fevkalade halleri karşılamak için ise bir ve daha ziyade sayıda doktor gece ve gündüz devamlı nöbet tutmaktadır.