Âkkaş Ulutaş adındaki bir sanatkârımız para bozma makinesini icadettmiştir.

Şehir otobüslerinden biletçilerin kaldırılması ile otobüs şoförlerde müşterileri arasında para bozmak için münakaşa ve bazı yolsuzluklar çıkmaktaydı. Bunu gören Akkaş’Ulutaş kafasında bu işe bir son vermeyi tasarlamış olmalıdırki, altı ay emek vermek suretile bu para makinesini yaparak meydana getiriyor. Ayrıca bu makinenin diğer bir özelliği de bütün malzemelerinin yerli olmasıdır. Neticede yapmış olduğu tecrübeler kendisine tam muvaffakiyet müjdesini veriyor.

Bunun üzerine belediyeye müracaat ediyor. İki gün otobüslerde tecrübe edilmek suretile muaffakiyetine kanaat getiriliyor. Bundan sonra aglebi ihtimal istenilen iki bin beş yüz lira bedel belediyenin hesabına gelmemiştir ki, vatandaş ya bunun içine ayni büyüklükte para diye demir parçası atarsa ve bu gibi mülâhazalarla belediyece alınmasına mümanaat edildiğinden, makinenin mucidine de bir bezginlik ve nikbinlik geldiğinden bu birçok emek mahsulu güzelim sanat bir köşeye fırlatılarak kalıyor.

Bu alet bakkal ve attariye dükkânlarına ve ticarethanelere konabilir vaziyettedir. Bir sigara alan vatandaş elindeki on lirayı makinenin ağız yerine bırakır makine kendiliğinden istenilen paketin bedelini keser ve

FOTOĞRAF: Para bozma makinesinin açılmış şekli

Üst tarafını müşteriye iade eder. Gerek yüz liralık gerekse beş liralık olsun farketmez. Bu sanatkâr ayrıca Amerikan blardosunu da yapmaya muvaffak olmuştur.

Antep Fuvarı açılınca oradan bir pavyon olarak içinde işliyecektir. Satlık istemekte iselerde satmamaktadır.

Bu Sanatkâr Akkaş Ulutaş Kimdir:

Kavvasın oğlu Akkaş diye maruf şehreküstülü bir zatın oğlunun oğludur. Dedesi Antep harbinde şehit düşmüştür. Babası Foto Abdullah Ulutaştır. İstasyon caddesinde babalı oğullu ayrı ayrı birer dükkânları vardır.

1933 yılında Gaziantep’in Bostancı mahallesinde doğmuştur. Babası Foto Abbul Ulutaş, annesi ise Keçehanede Mamadoğul Firdevs hanımdır. İlk orta ve lise fen şube sinden çıkmıştır. Daha küçük yaştan beri sanata olan hevesinden tatil aylarında dökümcülükte çalışmıştır. Bundan sonrada çırak olarak radyo tamir atölyesine girmiş liseyi de bitirdikten sonra tamamen kendisini bu işe vermiştir. Bugün şehrimizin istasyon caddesinde güzel bir radyo tamir atölyesi vardır.

1955 de Dursun Balabanla evlenmiştir. Bu evlilikten Meral ve Nihal adlarında iki kız çocuğu olmuştur.