Okul Derendeli Hüseyid paşanın 1130’da yaptırmış olduğu Caminin med­reseleri üzerine 90 yıl önce Kaymakam İsmail Hakkı Bey tarafından uzun bir salon olarak yapılmıştır. Ve ilk hizmete İdadi, ticaret idadisi, Rüştiye okulu gibi irfan yuvaları olarak girmiştir. Fakat 57 yıl Önce Okul müdürü̈ bulunan İbrahim Bey tarafından yedi dershaneden ibaret olan bu salod bağdadı duvarlarla bölünerek odalara ayrılmıştır. Sonradan da taş bölmeler haline getirilmiştir.

Şehrimizin ilk eğitim yuvası olan Cumhuriyet okulu beş̧ sınıflı 9 şubelidir. Çift öğretim yapmaktadır. Öğrenci mevcudu 373 Erkek 337 Kız olmak üzere 710’dur. Okulun Ufak bir salonu vardır. Yedi dershanesi bir öğretmen odası bir de müdür odası var.

2500 Metre kare bir teneffüshanesi varsa da buraya ikinci bir okul yaptırılması

düşünülmektedir.

Baş öğretmeni Turgut Güngör çok tecrübeli ve enerjik kıdemli bir başöğretmendir. Diğer öğretmenler şunlardır:

1- Abdullah Çitci 2- Aliye Çekemoğlu 3- Yüksel Atay 4- Aysel Qf.- gür 5- Emel Arpacı 6- Ayten Horozoğlıı 7- Müzeyyen Aktan 8- Celal Safalı 9- Hüseyin Öali 10- Sefer Karadağ 11- Nuriddin Üstüner 12- Olcay Tahtacı

HÜSEYİN TURGUT GÜNGÖR

Cumhuriyet İlkokulu Başöğretmeni

1325 tarihinde Gaziantep’te doğmuştur. Önceleri Kemikli Bedestende Manifaturacı, Antep harbinden sonra Adliyede mübaşirlik yapan Mustafa Çavuş’un oğludur. İlk tahsilini babasının askerliği dolayısıyla Gaziantep, Maraş̧, Urfa ve Halfeti’de yapmış̧, Ortaokulu Gaziantep’te ikmal ettikten sonra 1928 de Konya Erkek öğretmen okulundan mezun olmuştur. Mesleke Maraş̧ İstiklal İlkokulunda başlamış̧, sıra ile bir yıl Maraş̧, iki yıl Kadirli (Adana) de vazife gördükten sonra Gaziantep iline naklederek üç yıl Kilis’te vazife görmüştür. Bu arada askerliğinî yapmış̧ ve 1934 yılında Gaziantep Merkez Cumhuriyet İlkokulun öğretmenliğine nakledilmiştir. İki yıl merkezde öğretmenlik yapmıştır. Merkezde öğretmenlik yaptıktan sonra Büyükkızılhisar Köyü (Oğuzeli) okulu Başöğretmenliğine tayin edilmiş, beş yıl bu köyde vazife görmüştür. İkinci askerlik görevi dolayısıyla bu köyden ayrılmış, askerliği müteakipte İslâhiye Milli Eğitim Memurluğuna atanmıştır. Altı yıl bu vazifede kalmış, 1948-1949 ders yılında Gaziantep Merkez Şehit Kâmil (İsmet paşa) ilkokulu Başöğretmenliğine Merkez Milli Eğitim Memurluğu ek görevi ile naklen tayin edilmiştir. Bir yıl sonra Merkez Milli Eğitim Memurluğu ek görevinden istifa ederek ayrılmış, iki yıl daha bu okulun Başöğretmenliğinden sonra 1951 yılında Merkez İstiklâl İlkokulu Başöğretmenliğine nakledilmiş bu okulda iken il namına 1953 V. Maarif Şurasına temsilci üye olarak katılmıştır. 1957 yılında Merkez Cumhuriyet- İlkokulu Müdürü Hayri Güner’in yaş haddi dolayısıyla emekliye ayrılması üzerine son vazifesi olan Cumhuriyet İlkokulu Müdürlüğüne naklen tayin edilmiştir. Bu duruma göre 33 senelik meslek hayatı olan Hüseyin Turgut Güngör bu müddetin 8 senesini sınıf öğretmenliğinde, 25 yılında idareci olarak geçirmiştir.