1950’de öğretmenler derneği tüzüğünün 13’nci maddesinin tatbik şekli olan Gaziantep öğretmenler yardımlaşma sandığı adında bir sandık kurulmuştur. Bu sandık zamanla gelişerek bugün Gaziantep merkez ilçe öğretmenlerinin bir dayanağı haline gelmiştir. Sandığın sermayesi öğretmenlerin her ay on beş liradan az olmamak üzere sandıkta biriktirdikleri paradır.

Sandık Öğretmenlere ödünç para verir. Ve onlara odun yağ pirinç ve sabun gibi toplu ihtiyaçları vaktinde toptan alır ve onlara toptan fiyatına dağıtır. Bedellerini ise taksitle alır. Sandığın ilk kurucusu emekli lise öğretmeni Tahir Ustünalp’tir. 1950’den 1956 yılına kadar bu işi devam ettirmiştir. Halen o tarihten bu yana da Cumhuriyet ilk okulu müdürü Turgut Güngör bu görevi idare etmektedir. Tahir Ustünalp zamanında sandığın 40 bin lira parası birikmiş iken Turgut Güngör’ün eline geçtiği günden bu güne kadar sandığın parası 170 bin lira gibi bir paraya yükselmiştir.

Sandığın asıl yönü öğretmenleri mürabehacılara yoldurtmamak ve onların müşkül anlarında elinden tutmaktır. Halen bugün sandık bir istihlak kooperati­fine doğru yönelmektedir. İş hacminin genişliği buna mecbur bırakacaktır. Bir misal olarak son yıl 305 öğretmene 439 bin lira borç para yardımında bulunuldu­ğu düşünülürse işin büyüklüğü kendiğinden meydana çıkar.

Bu da Öğretmenlerle sandık arasındaki alışverişin kolaylığından ileri gelmektedir.

Yurt sathında eşine ender rastlanan bu yardımlaşma Gazi yurdumuzun en övünülecek taraflarından birisidir.