A- Şehrin coğrafi mevki takriben 37 05, Tul 37 22 Arzdır.

B- Şehri çevreleyen belli başlı nehir, dağ̆, orman, ova ve benzerinin cihetleri ile isimleri:

Gaziantep şehri, 7 coğrafi bölgemizden biri olan Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alır. Bu bölge geniş̧ bir yay meydana getiren güneydoğu Torosların önünde, gittikçe alçalarak Suriye düzlüklerine geçen dalgalı bir platodur.

Gaziantep bu platoyu derin bir şekilde yaran Fırat Nehrinin batısında 125.498 nüfusuyla bölgenin en kalabalık şehridir.

Çukurova, Hatay’dan, Diyarbakır, Urfa’ya ve Maraş’tan Halep’e giden yolların kavşağına önemli bir coğrafi konuma sahiptir.

Şehir Fırat nehrinin kolu olan pancarlı mevkiinden kaynağını alarak batı doğu istikametinde akan Alleben deresi boyunca kurulmuştur. Bu yüzden batıya doğuya doğru uzun, kuzeyden güneye doğru daha kısadır.

Gaziantep’in hemen yakın çevresindeki yükseklikler:

Takriben 8.50 kilometre kuzeyde 1250 metre yükseklikte, Dülük Baba 11.5 kilometre kuzey batıda 1050 metre yükselişte Şam ve 24 Kilometre mesafede 1490 metre kadar yükselen sof dağları yer alır. Batıda ise 9.5 kilometre de 11.000 metre yükseklikte Gani Baba, güneyde 3 kilometre de 1050 metrede Mardin tepesi ve doğuda 15 kilometre mesafede 1059 metre yükselen Güreniz dağları bulunur. Şehir içinde ve civarında orman yoktur. (Dülük baba ormanından sonra bahsedeceğiz.)

C- Gaziantep ova ve üzerinde yer alan 3 metre tepe üzerinde kurulmuştur. Bunlar Türktepe, Kayacık, Tepebaşı denilen tepelerdir. Türktepe doğuda Tepebaşı batı Kayacık ise bunların arasında tepe başına yakın bir yerdedir. Ovanın yüksekliği ise ve meteoroloji istasyonu çevresinde 849 metre, istasyonda ise 812 metredir.