Bu şehrin toprağında yetişmiş bir bağ Maydanozu koklayınız birde başka bir toprakta yetişen bir bağ Maydanozu koklayınız. O zaman anlarsınız ki Gaziantep Maydanozu burcu, burcu, kokar, fakat başka bir toprakta yetişmiş Maydanozda hiçbir koku olmaz.

Yine Gaziantep’in besli koyunlarının etlerindeki kokuyu ve lezzeti ve kebaplarındaki nefaseti Türkiye’nin hiçbir ilinin et lezzetine benzemez ve bulamazsınız.

Bundan başka elinize Gaziantep toprağında yetişmiş bir hıyar (salatalık) alınız birde başka bir ilin toprağında yetişmiş bir salatalık alınız göreceksiniz ki, Gaziantep’in toprağında yetişen Hıyarın kokusuna eremezsiniz.

Gaziantep’in Peynir ve Sarı yağında bambaşka koku ve lezzet vardır. Bilhassa Gaziantep’in Kuzkapanlı ve Mahkânlr köylerinin peynir ve yağlarına hayran olmamak kabil değildir. Memleketin ileridenberi tanınmış aileleri bu iki yerin yağını ve peynirini evlerine yıllık yiyecek olarak alırlar.

GAZİANTEP’İN GELENEKLERİ:

Kurşun dökmek, Gaziantep birçok defalar Eski Mısırlıların eline geçmiştir. Kurşun dökmekte bize Mısırlılardan geçmiştir. Üzerinde bir ağırlık hisseden ve nazar değme hadiseleri üzerine kurşun dökülür.

Remli atmak, Remil atmak bize Asurilerden kalmadır. Yıldız nameye bakmakta yine Asurilerden kalmadır. Gaziantep tarihinde Asurilerin Gaziantep’i iş­galleri mühim bir yer kaplar.

Eski ölçekler, Eskiden buğday arsasında zahirelerini Tâhirelerini timinne adı verilen bir ölçekle ölçerlerdi. Bu ölçülerde, Geldanilerden geçmedir. Onlarda gelmişler ve hüküm sürmüşlerdir.

Gaziantep’te Etiler ve işaretleri:

Gaziantep’in Dere köyleri ve daha birçok köyleri, meşale Cerit içi, Orul, Mizar, Ani, Nurdağ ve emsali köylerde konuşulan lehçeler ve giyilen kıyafetler eski Eti’lerine aynıdırlar. Bu kıyafet ve lehçelere bilhassa Hatay köylerinde de çok rastlanmaktadır.