Şehrimiz fabrikatörlerinden Cemil Alevlinin eşi Sayın Mehlika Alevli tarafından yaptırılarak Vilâyetimize hediye edilmiştir.

Yazıcık gibi gözden uzak ve fakir bir semtte, insanların insanlara yardım hislerine asil bir örnek teşkil eden bu modern okul, 25 Aralık 1952 yılında Vali Arif Dündar Atak’er tarafından öğretime açılmıştır. Geniş, ferah ve temiz bir salonu ve bu salona açılan 6 dershanesi ile öğretmen ve müdür odaları vardır. Ayrıca kışlık teneffüshanesi oyun ve süs bahçeleri mevcuttur. İkili öğretim yapmaktadır. Halen 426 erkek, 226 kız olmak üzere 652 öğrenci devam etmektedir. Bugüne kadar 402 mezun vermiştir. Müdürü okulun ilk açılışında tayin edilen Mehmet Özmendir. Öğretmenleri: Emel Buluç, Güler Sönmez, Yüksel Bilgili, Sûzan Özsönmez, Günsel Ahi, Recai Neyal Ahmet Tekkanat, Burhan etin Güvenç, Mehmet Ali Gündoğ, Kâmil Uçkun, Sait Erdoğan, Hüseyin Özkandır.

Mehmet Özmen (Okul Müdürü)

1914’te Gaziantep'te doğdu. Ekmekçi Şakir Ağa zade Hacı Mehmet Ağanın oğludur. İlköğretimini Reşadiye (Şimdi Cumhuriyet) Okulunda yapmış Gaziantep Orta Okulu ve Pedagojiden mezun olmuştur. Maarif Vekâletinin teklifi ile öğretmenlik görevine Kars'ın Göle kazasında başlamıştır. İki yıl sonra öğretmenliği müteakip askere alınmış, İstanbul Halıcıoğlu Topçu okulunu bitirerek Sarıkamış 9’uncu Topçu Alayı emrine verilmiştir. Orada birinci ve ikinci Batarya komutan vekillikleri yaparak terhis edilmiştir. Bundan sonra Ardahan merkez öğretmenliği ve Posof-Cilvana Başöğretmenliklerinde bulunarak isteği üzerine Gaziantep vilâyeti emrine verilmiştir. İki yılda Nizip kazası Hiyam Köyü Okulu üçüncü öğretmenliğinde çalışarak Merkez Gazi M. Kemâl Okuluna alınmıştır. Bir yıl sonra merkez Sakarya Okuluna tayin edilmiş olup sınıf içi çalışmaları dışında bu okulun modern eğitimde dershaneden daha önemli olan deneme oyun ve süs bahçelerini meydana getirmiştir. Bir yıl sonra ayni maksatla Dayı Ahmet Ağa Okuluna atanmıştır. Kısa zamanda bu okulun da deneme, oyun ve süs bahçelerini tertip ve tanzim etmiştir.

İkinci Cihan savaşının devam ettiği 1941 Eylül’ünde tekrar Orduya göreve çağrılmıştır. (Bu sefer 17 inci Tümenin müstakil bir topçu Taburunda sıra ile Davut Paşa, Sapanca, Geyve, Adapazarı ve Kandırada gözetleme topoğraf, muhabere ve emir subaylıklarında bulunduktan Sonra 1943 Nisan’ında ayrıldığı okulundaki vazifesine dönmüştür. 4 yıl öğretmenler Yapı Sandığı Gaziantep Kurulu Başkanlığına (Şimdi Öğretmenler Bankası) seçilerek bu teşekküle 8000 metre kare arsa temin etmiş yine öğretmenler Kitaplığı İdare memurluğuna seçilerek buraya da binlerce cilt Kitap sağlamıştır. 1945 yılında bakanlık tarafından üstün başarı ile taltif edilerek 1947 yılında ŞehitŞahinbey okuluna nakledilmiştir. Bu okulda beraber çalıştığı Başöğretmeni Cumhuriyet okulundaki öğretmenlerinden rahmetli Emin Pekmezcidir. Mehmet Özmen ilk Milli terbiyenin his ve heyecanını bu öğretmeninden almış, daha 11 yaşında iken öğretmen olmaya da bu yüzden karar vermiştir. (1925 yılında baş rolünü öğretmenleri Emin Pekmezcinin oynadığı Ömer Seyfettin’in Falaka piyesini temsil ettiklerini, bu temsilden iki gün sonra o zamanın din adamlarının ağır baskısı karşısında muvakkaten öğretmenlikten uzaklaştırılan ve günlerce evinden çıkamayan bu idealist öğretmenlerinin arkasından çok göz yaşı döktüklerini) söylemektedir.

Şehit Şahinbey okulunda da 6 yıl çalışarak bu hocasına idari işlerde yardımcı olmuştur. Nihayet 1952 yılı sonunda açılan Mehlika Alevli okulunun öğretmen ve idareciliğine getirilmiştir. 10 yıldan beri bu okulda çalışmaktadır. Gaziantep’in emekli tapu memurlarından

Sivaslı Mehmet beyin kızı Perihanla evlidir. Perihan hanım yirmi yıldır Dayı Ahmet Ağa okulunda çalışan ve çevrenin takdirini kazanan öğretmenlerimizdendir. Perin, Can, Dilek adlarında henüz tahsilde üç çocukları ve baba yadigarı birde evleri vardır.