İnsanlığın şefkat ve merhametine sığınması icabeden bu kör mahlukları devlet himayesine almış, onları cemiyette yararlı bir hale koymaya çalışmaktadır.

Gören gözler yerine gören parmaklar.

Memleketimizin, İstasyon caddesi üzerinde Dayı Ahmet ağa ilkokulu yanında sakin ve mütevazı, sessiz, görünen bir bina var. Bu binanın ziline basılınca derhal açılır. Evvela dışarda olduğu gibi, kapudan İçeri de girince kimse­nin olmadığı hissedilir. Fakat merdivenleri tırmanıp yukarı çıkmaya başlayınca, çocuk ve büyük sesleri gelmeye başlar. Merdivenler, salon ve duvarlar, her taraf pırıl, pırıl tertemiz. Belli ki bir itina ve bir titizlik var.

Az sonra sizi güler yüzlü, gözlerinde enerji fışkıran insana, daha ilk bakışta, çalışkan kanaati uyandıran, okul müdürü veya çök mütevazi, okul müdür muavini karşılar. İlk gidişimde beni okul müdürü Kadri Kaynak karşıladı.

Okulunu biraz gezmek istediğimi söyledim, Beni büyük bir ilgi ile karşıladı. Kendini bir gazeteci karşında gören sayın müdür bana okulunu seve seve gezdireceğini ve daha başka emirlerimin olup olmadığını söyledi. Beraberce okul odalarını gezmeye başladık, işte Burası yatak odası idi., Çarşaflar bembe­yaz, battaniyeler tertemiz. Ayak uçlarında bir masa, masanın üzerinde, sürahi ve su bardakları.

İşte yemek odasındayız. Masada beyaz tabaklar, sürahiler, peçeteler,, hep dizili. O pişen yemeği sordum. Etli pirinç pilavı ile domates salatar-ı, üzerinede tatlı olarak komposto vardı.

Dershanelere giriyoruz, Bunlarda gören yerine gören parmaklar var. Nasılki gözlü talebelerin elfabesi vardır. Bunların (üç noktaları vardır. Ders kitapları- hep noktalardan ibaret.

Müdür çocuğun birini dışarı çıkardı, dershane kâpusunun üzerinde asılı duran okul gazetesini okuttu. Çocuk parmaklarını, kabartma noktalar üzerinde gezdirmek suretiyle mükemmel okumasın mı?

Bir başka odadan da yine kör çocukların okuduğu bir şarkı sesi geliyor:

”Kuş sesleri ovalara yayılır.”

Okulun iç elbiseleri dış elbiseleri ayrıdır. Buranın ders programı tema men maarif vekâletinin ders programına uygundur. Çok kimse burayı körler derneği üyeleri tarafından idare edilen bir müessese zanneder. Halbuki okul bunlara yük değil, aksine dernek okulun üzerine yüktür.

Okul 1955 yılında Maarif bakanlığının emri ile kurulmuştur. Halen bina kiradır. Bina Fabrikatör Cemil Alevliye aittir. Yılda kira bedeli olarak 20 bin lira ödenmektedir. 16/01/1962 tarihinde maarif vekâleti 65 bin metre karelik, okul için bir arsa satın almıştır. 22 Ekim’de inalesi iken fiyat haddi lâyık görülmediği için Bayındırlık müdürlüğünce ihale edilmemiştir.

KADRİ KAYNAK

(Körler Okulu Müdürü)

Muş vilâyetininin Minare mahallesinde 335 de doğmuştur. Bâbası Salih Kaynak.

İlk orta tahsilini Urfada, öğretmen okulunu, Adana 1939 de bitirmiştir. Gaziantep'le Öğretmen olarak gelmiş İsmet Paşa ilk okulunda öğretmenlik yapmıştır. Askerlik görevini Çanakkale Anafartalarda 1943’de terhis ile yine Gaziantep Dayı Ahmet Ağa ilk okuluna atanmıştır.

Burada üç yıl kaldıktan sonra 1946’da bu okulun baş öğretmeni olarak bir yıl çalıştıktan sonra, kendi isteği ile bü görevden ayrılmış ve Kayacık ilk okuluna öğretmen olmuştur. iki yıl, burada kalarak, 1950 yılının Şubatında Körler okulu müdürlüğüne getirilmiştir.

Körler Okulu Öğretmenleri Bir Arada

Fotoğrafta bulunan Gaziantep - Körler Okulu öğretmenlerinin hal tercümeleri : Ayaktakiler:

1- Ali Rıza Akdemir, Yönetim memuru ve mesul muhasip, ilkokul mezunudur. 1955 yılından beri çalışmaktadır, 1928 Gaziantep doğumludur. Evlidir. Bir kız ve bir erkek çocuğu vardır. Evi yoktur. Kirada oturmaktadır.

2- Cemal Özgür, İş öğreticisidir. mezunudur. 4 seneden beri çalışmaktadır. 1939 Taşköprü doğumludur. Evlidir bir çocuğu var. Evi olmayıp kirada oturmaktadır. Kördür.

3- Yusuf Duman, Öğretmen, Köy Enstitüsü mezunudur. 1932 Akçadağ {doğumludur. Evlidir. 4 çocuğu vardır. Evi olmayıp kirada oturmaktadır. 3 seneden beri çalışmaktadır. Gözlerini yedek subaylık yaparken kaybetmiştir.

4- Yılmaz Özer, Öğretmendir. Öğretmen okulu mezunu olup halen Gazi eğitim Enstitüsüne devam etmektedir. Okuldan ayrılmıştır. 1940 İstanbul doğumludur. Bekar ve Kördür.

5- Kadir Erel, Müzik öğreticisi, orta okul mezunu, 1 yıldır çalışmaktadır. 1936 Ahır’lı doğumludur. Evi yoktur. Bekâr ve kördür.

6- Hüdaverdi Gaffaroğlu, Müzik öğretmeni, 1958 yılı Ankara Devlet Konservatuvarı mezunu, 1958 yılından beri çalışmaktadır. 1934 Kayseri doğumludur.

Evlidir, evi yoktur. Kördür. İngilizce bilir.

7- Kemal Gürbüz, Kursiyerdir, ilkokul mezunundur. Gözünü sonradan kaybetmiştir. İş sahasına yetişmektedir. Gaziantep doğumludur. Bekârdır.

8- Nuri Dündar, Anbar ve Ayniyat memuru, ilkokul mezunu, 1958 yılından beri çalışmaktadır. 1929 Gaziantep doğumludur.; Evlidir. Bir çocuğu vardır.

Oturanlar:

1- Alı Köse, Öğretmen, 1945 yılı Akçadağ Köy Enstitüsü mezunudur. Bir yıl çalışmış ve ayrılmıştır. 1927 Halfeti doğumludur. Evlidir. 4 çocuğu vardır, Evi yoktur.

2- Şükran Uçarkuş, Müzik öğretmeni, 1958 yılı Ankara Devlet Konservatuvar mezunu. 1958 yılındanberi çalışmaktadır. 1937 Mersin doğumludur. Evlidir. Evi yoktur. Kördür.

3- Nermin Ersoy, Öğretmen 1959 yılı Adana Devlet Konservatuvarı mezunu 2 yıldan beri çalışmaktadır. 1940 Birecik doğumludur. Bekârdır.

4- Havuz Subaşı, Öğretmen, 1938 yılı İzmir Körler Okulu mezunu, 1919 yılından beri Körler Okullarında çalışmaktadır. 1955 yılından beri Gaziantep Körler Okulunda çalışmaktır. 1336 Sarışalan doğumludur. Ayni okul personelinden Osman Subaşı ile evlidir. İki çocuğu vardır. Kördür.

5-Osman Subayı, memurdur, ilkokul mezunudur. 1955’den beri çalışmaktadır. 1939 Lüleburgaz doğumludur. Havva Subaşı ile evlidir. İki çocuğu vardır. Evi yoktur.

6-Adem Keskin1 Öğretmen 1955 yılı Atatürk öğretmen okulu mezunu. Evlidir. Evi yoktur. 1957 yılından beri Gaziantep Körler okulunda çalışmaktadır. 1937 yılında Eskipazar-Sofular köyünde doğmuştur.