Okulun yeri: Gaziantep, Karatarla Mahallesi, Yeniçeri sokak No: 10

Arsa: Sinekoğulları vakfıdır. Arsa alanı: 3687 metrekaredir.

Okulun sahibi: Özel idare vakıflardan satın almıştır. Şimdi Özel İdare adına'142 ada, 34 parsel, 222 kütük Noları ile tapuludur.

İnşat: Okulun plânı 1954 yılında Bayındırlık Müdürlüğü tarafından yapılmış olup 20/12/1954 tarihini taşımaktadır. İnşaata 597 yılında başlamış ve 900 yılında tamamlanmıştır.

Bina okul olarak yapılmıştır. Bina İki katlı olup, alt ve üst katlarda (4) der dershane olmak üzere 8 dershanelidir. Üst katta bir müdür odası ve birde öğretmenler odası vardır. Alt katta bir hademe odası mevcuttur Alt ve üst kat salonlarının sonunda öğrenci helâları vardır. Alt katta birde öğretmenlere mahsus helası mevcuttur. Bodrumda ise iki küçük odadan ibaret olan bir kalorifer dairesi yapılmıştır. Binada Kütüphane, ders araçları ve Müze işin odalar yoktur. İşlik olacak oda mevcut değildir.

Açılış: 3- Ekim- 960 tarihinde Vali Niyazi Araz ve Milli Eğitim Müdürü Enver Öztürk eliyle tedrisata açılmıştır. Cumhuriyet, İstiklâl, Şehitkâmil ve Yavuzlar İlkokulundan aktarma sureti ile verilen 650 öğrenci ile faaliyete geçmiş olup bu mevcut, yıl sonunda 522 erkek ve 246 kız olmak üzere 768 öğrenciye ulaşmıştır bugün de mevcut 802 (489 Erkek 314 kız)’dır.

Müdür: Hüseyin Doğan Ersümeli, 1327 doğumlu olup Gazianteplidir. İlk öğrenimini Gaziantep’te bitirdikten sonra Adana Erkek öğretmen okulundan 932 yılında mezun olmuştur. İlk öğretmenlik yeri: Mardin İli, Cizre kazası İlkokuludur. Burada 13 ay kadar çalıştıktan sonra Mardin merkezine Milli Eğitim Müdürlüğünce nakli yapılarak Dumlupınar ve Sakarya ilkokullarında çalışmıştır. Bu arada ilk askerliğini de yapmıştır. 936 yılında, Şarkta gösterdiği başarıdan dolayı Millî Eğitim Bakanlığı tarafından kendi isteği üzerine mükâfaten Gaziantep İli emrine verilmiştir. Bu ilde: Nizip Cumhuriyet İlkokuluna 938 yılına kadar çalışmış ve kendi İsteği ile Mizar Köyü ilkokulu öğretmenliğine nakledilmiş ve burada da 941 yılına kadar kalmıştır. Bu arada 14 ay 2. askerliğini de yaparak bitirmiştir. Bundan sonra 1945 yılına kadar Nizip İstiklâl İlkokulunda çalışmış ve 948 yılına kadar Gaziantep ve Oğuzeli’nde Gezici Başöğretmenlik yapmıştır ve kendi isteği ile tekrar (Hıyam Köyü Okulu öğretmenliğine) naklini yaptırarak orada da 1950-951 ders yılında Gaziantep merkezine nakli yapılarak: Sakarya, Cumhuriyet, Gazi M. Kemal ilkokulların 7 yıl başarı ile çalışmıştır. 957 de Gazi M. Kemal ilkokulu Müdür vekili iken yeni açılmış olan Karşıyaka Şahinbey ilkokulu Müdürlüğüne tayin edilmiştir. Kendi isteği ile gitmiş olduğu bu okul inşaatı noksan, bahçe tesviyesiz, okul demirbaşları, ders araçları yok kütüphane ve kalem işleri kurulmamış durumda iken bütün bunları iki yıl gayret sarf ederek meydana getirmiş ve okula bir telefonda temin etmiştir. 959 yılında şehir merkezinde açık bulunan İlkokul Müdürlüklerinden birine tayinini isteyip dileği bilinmez sebeplerden dolayı yapılmayınca öğretmenlikle Kayacık ilkokuluna tayinini yaptırmış ve 15 Eylül 960 tarihine kadar bu okulda çalışmıştır. Bu yıl tedrisata açılacak olan (Hürriyet İlkokulu Müdürlüğü) için isteklilerin müracaatları duyurulunca bir dilekçe ile müracaat etmiştir 1 Temmuz 960’da vazifeye çağırıldı ve Eylül sonlarına kadar okulun öğrencileri için sıralar, sınıflar, dolaplar, yazıhane ve bir evrak dolabı ile bir yazı makinesi de Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından verilen tahsisatla yaptırarak vazifeye başlamıştır. Vazifeye başladığı günden sonra aylarca makam ücreti de almadan çalışmış ve 961 yılı Martına kadarda üç dört ay kadar 10 ücretle çalışmıştır.

Okulda bugüne kadar yapılan işler: Bir yandan okul bahçesi tesviye edilerek mevcut enkazlar atılmıştır. Okulun kalem işleri mevcut yönetmelikler uyularak kurulmuş, demirbaş eşya, ders araçları temin edilmeye ve kütüphane kurulmasına gayret edilmiş, diğer yandan eğitim ve öğretim işleri mevcut program ve yönetmeliklere uyularak çocuklarımızın bilgili, müteşebbis, sağlam karakterli ve sıhhatli olarak yetişmelerine ve memlekete faydalı birer vatandaş olarak yetişmelerine çalışılmıştır. Okulun temizlik ve intizam işleri de İyi bir şekilde yürütülmeğe gayret edilmiştir. Bu arada okulun salonlarında yağlı boya işleri yapılmış, çocuklara temin edilmiş, salonlar Türk büyüklerinin resimleri ve kıymetli memleket resimleri ile süslenmiştir. Okula bir telefon, radyo temin edilmiş, okulun cümle kapısı da yaptırılmıştır. Bahçe ağaçlandırılmış ve çiçeklendirilmiştir. Hüseyin Ersürmeli’nin gayesi, okulu her sahada birinci sınıf bir okul haline getirmektir. 6 çocukludur.

Fotoğraftaki rakamlara göre:

1-Nesrin Sevim Göksünlü Uç yıllık öğ.

2-Zerrin Yücel Kilisli Beş yıllık öğ.

3-Güldüm Akagün Elazığlı 3 yıllık öğ.

4-Emine Ural İstanbullu 41 yıllık öğ.

5-Güzin Sefalı Gaziantepli 3 yıllık öğ.

6-Semiye Öztaş Gaziantepli 9 yıllık öğ.

7-Şenel Kaleli Gaziantepli vekil öğ.

8-Süer Öner Gaziantepli 5 yıllık öğ.

9-Turan Bekler Kilisli 11 yılık öğ.

10-Mustafa Küçükgüner Gaziantepli 33 yıllık öğ.

11-Güner Taşar Gaziantepli 33 yıllık öğ.

12-Yezdan Horozoğlu Gaziantepli 6 yıllık öğ.

13-Ökkâş Kelleboz Gaziantep İspatırın köyü 13 yıl öğ.

14-Hüseyin Kılıç Nizip Tılfar Köyünden 9 yıllık öğ.

15-Ali Osman Özdemir Nizipli 9 yıllık öğretmen

16-Okul Müdürü

17-Hüseyin Bali (Müdür Yardımcısı) İslâhiyeli 9 yılık öğ.