Adı bir okula verildi.

Şehit Mahmut Söylemez kimdir?

Bak Şehidi Azıma Tende melbusu Kefen Çok Temaşa eyleyor Saçaklı tepeden

Merhum İngilizce hocası idi.

Gaziantep’te merkez Türkiye koleji Kolej tepede fi idi. O zaman bu mektebin 600-700 kadar talebesi vardı. Buraya komşu vilayetlerden Ermeni gençleri de devam eder. O zaman Antep şehrinden yalnız üç fi genç devam ederdi. Bu mektebin öğretmenlerinin Erenköy ihtiyat subay talimgahına gönderildi ve orada Erenköy kabul bölüğü tecrit hane zabiti olarak bulundu. Bir müddet sonra mecburi ve diğer sınıf arkadaşlarını kursa tabi tuttular. İstanbul’da Pendik’te büyük bir binada subay kursuna devam etti. Kurs bittikten sonra incelemede iki yüz mevcudun içerisinde kurs birincisi olduğu görüldü. Talimgah kumandanı Alman Rayç kursa davetli bulunan Genarallere merhumu taktim etti. Ve bir altın saatle taltif edildi. Harp sonrası gerek Almanların ve gerekse bizim mağlup olmamız üzerine İstanbul’u itilaf devletlerinin işgali üzerine merhum Antep’e döndüğü zaman Antep’in de İngilizler tarafından işgal edildiğini gördü, İngilizlerden sonra Fransızlar şehri işgal etmeye başladılar. Fakat şehirden semt hareketleri başlamıştı Nihayet şehirde iki tabur teşkil olundu, bunlardan birisine Yıldırım, diğerine ise dahili merkez taburu adı verildi.

1920 Mayıs ayı ortalarında Kilis’ten ge­len Fransızları Bostancı köyü civarında imha etmek üzere hariçteki ve içteki kısmi kuvvetler Akbaba ile diğer bazı yol kenarlarını tuttular. Merhum ise kendi bölüğüne kumanda ediyordu. Nihayet Harp yakın bir mesafeye yaklaştı Fransızlar tepeden hücum ettiler. Merhum Mahmut Söylemez çeteleri teşçi için dehşetli ve ateşli emirler veriyor. Sağa sola kollarını kaldırarak işaretlerde bulunuyordu. Bu heyecanlı anında birdenbire anı bir hareketle siperden sıçradığı bir anda mel’un bir kurşun göğsünden biraz aşağıya isabet ediyor. Ve merhum oracıkta şehit düşüyor. Çetelerimiz ölüsünü almak için birçok saldırılarda bulunuyorlarsa da buna imkân olmadığından şehidin naşı düşman elinde esir kalıyor.

Aradan hayli müddet geçtikten sonra Fransızlarla yapılan bir mütareke sırasında merhumun naşı hakkında bilgi istendiğinde Fransız karargahından şu bilgi veriliyor (Merhumun üzerindeki vesaikten subay olduğu anlaşılmış olduğundan subaylara yapılan merasimle cenazesi kaldırılarak Dokurcum köyüne defnedilmiştir.) deniyor. Harp sonrası ise Dokurcum köyü muhtarından mezarı sorularak öğrenildikten sonra Dr. İbrahim Söylemez tarafından naşı şehre nakledilerek muazzam bir merasimle saçaklı tepeye defnedilmiştir. Merhum üç yabancı lisana vakıftı.

NOT: Yukardaki bilginin bir kısmı kendisinin silah arkadaşı ve kıta çavuşu bulunan Hanifi Koçum’dan alınmıştır.