Okul: kuruluşu çok eskidir, bugüne kadar çeşitli hizmetlerde kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bilgiye göre bu bina 1850 yılında yapılmıştır, 1895 yılına kadar (Adliye). 1895-1926 yılları arasında, (Posta ve telgrafhane) idi. 1926 Yılında özel İdare tarafından (2500) liraya satın alınmış ve tamir ettirilerek 1927- 1928 Ders yılı (Şehit Şahin Bey İlkokulu) adiye üç dershaneli bir okul olmuştur.

FOTOĞRAF: (Şehit Şahinbey ilkokulunun içten görünüşü)

Bu okulda sıra ile: Şükrü Bey, Mustafa Korkmaz, Zeki Ergin, Emin Ayhan, Hadi Özden Baş Öğretmenlik yapmışlardır. Hadi Özden’in Maarif memuru olarak ayrılması üzerine 1955 tarihinde okulun Müdürlüğüne Mahmut Gürel atanmış olup hala bu görevine devam etmektedir.

Şimdi bu tarihi bina içerisinde yapılan tamirat ve tadilât neticesinde Çift tedrisat yapılmaktadır. Beş sabahçı ve beş öğlenci olmak üzere on sınıf okutulmaktadır. Okul mevcudu 190 kız, 235, erkek olmak üzere (425) tir.

Bu yıl kadrosunda çalışan öğretmenler: Zeliha Torun, Asiye Dinçer, Feriha Durucu, Armağan Başar, Solmaz Kasaboğlu, Kemâl Doğantan, Mustafa Aksu, Satılmış Ertaş ve İhsan Tıraştir.

MAHMUT GÜREL (Okul müdürü)

1329 Yılında Gaziantep’te doğmuştur. Değirmenci oğullarından Haci Mehmet Gürel’in oğludur. İlk öğrenimini (Yeni Turan) İlkokulunda yapmıştır. Gaziantep Ortaokulunu ikmal ettikten sonra Pedagojiden mezun olmuştur.

1932 Yılında Nizip — Çanakçı köyü ilkokulu Başöğretmeni olarak görevine başlamıştır. İki yıl sonra muvazzaf askerliği dolayısıyla ayrılmış ve yedek subaylığını Kilis 49. Dağ alayı 3. Bölükte ikmal ettikten sonra teğmen olarak terhis edilmiş ve eski görevine dönmüştür. Bundan sonra bir yıl merkez Gücğe köyünde, iki yılda İslâhiye merkez okulunda çalışmış. 1939 yılında da Gaziantep Merkez Dayı Ahmet Ağa İlkokuluna atanmıştır. Bu okulda büyük bir hevesle çalıştığı sırada, ikinci cihan savaşı dolayısıyla 1941 yılında, Adana 57. Katar 3. Komutanı olarak orduya vazifeye çağrılmıştır. İskenderun, Adana, Gaziantep, Nakliye ve piyade birliklerinde çalışmış ve Üst teğmen olarak terhis edilip 1943 yılında Dayı Ahmet Ağa okulundaki görevine dönmüştür.

Okulunda modern Eğitim ve öğretimin gelişmesi için, Okul Aile Birliğine sağlattığı sesli sinema makinesinden faydalanarak, Görme ve ışımn yoluyla eğitim ve öğretim sistemini başarı ile uygulamıştır. 1952 Yılında Ankara öğretici Filmler Merkezinde açılan kursa çağırılmış ve başarı ile dönerek, Vilâyetimizin öğretici Filmler Şubesi Başkanlığına tayin edilmiştir. Bu ek görevini severek, feragatle ve fahri olarak on yıl yapmış, fakat imkânsızlıklar karşısında ve gereken müzahereti göremediği için, kendi isteği ile 1962 yılında bırakmıştır.

Meslekinde bitmez bir enerji ile uğraşan Mahmut Gürel, 16 yıl çalıştığı Dayı Ahmet Ağa okulunda, öğretmenler kitaplığını gerçekleştirmiş ve başkanlığını yapmış, öğretmenler yapı Sandığı ve öğretmenler Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı Başkanlıklarını yıllarca yaparak gelişmelerinde emek sarf etmiştir.

1955 Yılından beri Şehit Şahin Bey okulu Müdürlüğü görevini yapmaktadır. Meslekteki hizmeti (31) yılı geçmektedir.

Evli ve beş çocukludur. 1937 yılında evlendiği eşi 28-Şubat-1942 de, kalp sektesinden vefat etmiştir. Kendisi ikinci askerliğini yaparken karşılaştığı bu felâketten çok sarsılmıştır. Birisi dört yaşında diğeri 13 günlük kalan iki erkek çocuğunu büyük bir özenti ile yetiştirmiş olup büyüğü özer, Orman Yüksek mühendisi olmuş, kardeşi Sezer ise lise mezunudur.

1944 Yılında ikinci defa evlenen Mahmut Gürel'in eşi katrancı zadelerden olup Danıştay üyesi ökkâş Avni Pınar’ın küçük kız kardeşidir. Bundan da bir oğlan ve iki kız çocuğu olmuştur. Eser, Ortaokul mezunu. Yener, Ortaokul 2. sınıfında ve Ülker de İlkokul birinci sınıf öğrencisidirler.

FOTOĞRAF: (Yukardaki Fotoğraf Şehit Şahin İlkokulu öğretmenlerini bir arada göstermektedir. Bu Fotoğraf 1962-1963 ders döneminde çekilmiştir.)

I- Müdür Mahmut Gürel (Gaziantep), 2- Öğretmen vekili Solmaz Kasapoğlu (Gaziantep), 3- Satılmış Ertaş Öğ. (Merzifon) 4- Kemal Doğantan Öğ. (Sivas) 5- Mus­tafa Aksu Öğ. (Maraş) 6- Armağan Pektaş öğ. (Gaziantep) 7- Zeliha Torun (Gazian­tep) 8- Feriha Durucu Öğ. (Gaziantep) 9- Asiya Dinçer (Nizip)

Derleyen: Mahmut Oğuz GÖĞÜŞ