a) Tohumluk Mevzuu: Bu mevzu istihsalin artışında en önemli faktörlerden birisidir. Devlet teşkilâtınca çifçilerimizin her yıl ihtiyacı olan tohumluk miktarları tesbit edilmektedir. Bu tohumlukların tohum yetiştiren müesseselerden tahsisi hususunda Bakanlık nezdinde teşebbüse geçilmekte ve ihtiyaçların karşılanmasına çalışılmaktadır. Bu suretle her sene bir miktar çiftçilerimizin ellerinde bulunan dejenere olmuş tohumlukların değiştirilmesine çalışılmaktadır.

b) Bağcılık ve Meyvecilik Mevzuu: Gaziantep İlimizde bağcılık ve meyvecilik en kârlı ziraat kollarımızdan birisini teşkil edmektedir. Yeni tesis edilen meyve bahçelerimiz kalite ve verim bakımından üstün standart çeşitlerle kapama meyve bahçeleri halinde kurulmakta ve ileri yıllardaki kurulacak meyve bahçeleri tesisleri de aynı şekilde kurulacaktır. Eskiden gelişi güzel tesis edilmiş meyve bahçelerinin İslahı cihetine gidilerek aşılama ye budama işleri ele alınmıştır. Eski tesislerdeki sıra aralarının imkân nisbetinde genişletilebilecek verimlerinin artırılmasına çalışılmalıdır.

Bağ tesislerinin yeni usul bağcılığa doğru yönelmesine çalışılmalıdır. Kilis ilçemizde yeni usul bağcılığa doğru bir yönelme başlamıştır. Müstahsillerimizin bu konulardaki bilgi ve görgülerinin artırılması için sık sık toplantılar tertip edilmelidir.

c) Sebzecilik Mevzuu: Sebze tohumu yetiştiren müesseselerle temas sağlanarak islah edilmiş sebze tohumları temin edilecek ve önder çiftçiler eliyle muayyen yerlerde ekiminin yapılması sağlanacaktır. Bu suretle ekim sahalarının genişletilmesine çalışılarak tarla günleri tertiplenerek müstahsillerimizin görgü ve bilgilerinin artırılmasına çalışılmalıdır.

d) Münavebe Mevzuu: Verimin artışı üzerinde etki yapan faktörlerden birisi de münavebedir. Münavebe ile yalnız verim artışı temin edilmiş olmayacak aynı zamanda toprağın inbat kabiliyeti de muhafaza edilmiş olacaktır. İşte teşkilatımız bu konu üzerinde de hassasiyetle eğilerek çiftçilerimizin iyi bir münavebe tatbik etmeleri için tavsiyelerde bulunmaktadır.

e) Toprak Hazırlığı Mevzuu: Toprak hazırlığı verim üzerinde %20 nisbetinde artış sağlanmaktadır. Gelişi güzel hazırlanmış topraklarda ekim yapmamaları için çiftçilerimiz ikaz edilerek bu konunun önemi hakkında müstahsile bilgi verilmelidir.

f) Gübreleme Mevzuu: Verim artışı üzerinde %40—100 bir artış sağlandığı yapılan tecrübelerle sabit olmuştur. Her bitkinin arzu ettiği ve ihtiyacı bulunan gübreyi toprağa verilmesi sağlanacaktır. Ayrıca gübre demostresyonları yapılarak, tarla günleri tertip edilecek müstahsilimizin bu konudaki bilgilerinin takviyesine çalışılmalıdır.

g) Zirai Kredi Mevzuu: T. C. Ziraat Bankası ile sıkı iş birliği sağlanarak, krediye muhtaç olan çiftçilerimizin kredi taleplerinin gerçekleştirilmesine çalışılacaktır. Aynî ve nakit krediler temini cihetine gidilmelidir.

h) Bakım ve Mücadele: İyi bir bakım ve zamanında teknik esaslara göre yapılacak bir ziraî mücadele bitkilerin verim artışı üzerinde müsbet etkiler yapmaktadır. İyi bir bakımın verim artışında büyük bir fark sağlayacağı çiftçilerimize münasip bir lisanla anlatılacak her bitkinin kendi hususiyetine göre bakımı sağlanacaktır.

Hastalık ve zararlılara karşı Ziraat Mücadele ve Karantina Müdürlüğü ile koordine çalışılarak hastalık ve zararlı görüldüğünde zararın önlenmesi için Ziraat Mücadele ve Karantina Müdürlüğüne derhal haber verilerek gereken mücadelenin yapılması sağlanmalıdır.

i) Hayvancılık Mevzuu: İnsan beslenmesinde hayvan ve hayvan mahsülleri önemli bir yer işgal etmektedir. Gelişmekte ve artmakta olan nüfusumuzun hayvan ve hayvani mahsullere olan ihtiyaçları da gün geçtikçe çoğalmaktadır. İşte gelişen ve nüfusu artıran memleketimizin ihtiyacı bulunan hayvan ve hayvani mahsullerin iyi bir şekilde temini hususunda teşkilatımız azami gayreti sarfedecektir.

Bir yandan mevcut hayvanlarımızın sıhhatli bir şekilde gelişmesini sağlamak, verimlerinin artırılması için gerekli tedbirleri almak en başta gelen görevimiz olacaktır. Mevcut hayvanlarımızın barınakları çok iptidai bir durumdadır. Bunların İslahı cihetine gidilmesi hususunda çifçileritnize teknik bilgiler verilecek ve tavsiyelerde bulunulmalıdır.

Et, süt ve döl verimini artırmak için besleme demostrasyonları yapılacaktır. İstihsal edilen sütün değerlendirilmesi, işleme ve muhafazı tekniği hakkında ameli ve nazari olarak çiftçilerimizin bilgileri artırılacaktır.

Hayvanların sağlığını koruma bakımından meralarda sıvatlar tesis edilerek temiz ve hastalık yapan zararlılardan arınarak su içmeleri sağlanacaktır. Ayrıca hayvanlarımızın yaşamaları, gelişmeleri ve verimleri üzerinde müsbet etkisi olan yem bitkilerinin yetiştirilmesi hususunda teşvikler yapılarak yoncalık ve korungalık tesisleri kurdurulacak fiğ ekiminin yapılması sağlanacaktır. Bu mahsullerin sıhhat muhafaza ve kullanma tarzları çiftçilerimize öğretilmelidir.

j) Mahsullerin Kıymetlendirilmesi: Mahsullerin istihsalinin yapılması ve miktarlarının artırılması kâfi gelmemektedir. Mahsuller hiçbir işleme tabi tutulmadan pazara arzedildiği takdirde çok zaman çiftçilerimiz ekmeklerinin karşılığını alamamaktadırlar. Bu mahsuller istihsalden sonra işletme içerisinde az veya çok bir işleme tabi tutuldukları takdirde daha çok müşteri bulabilecek kıymeti yükleterek müstahsilin eline daha çok para geçecektir.

İşte bu durumları göz önünde tutan teşkilatımız istihsal edilen mahsullerin pazara arzedilmeyen önce işletme içerisinde az veya çok çiftçinin imkânlarına göre bir işlemeye tabi tutulması için onları aydınlatmakta ve bunların teknik esaslara göre işletilmesini öğretmeye çalışmaktadır.

Bundan sonra yine çalışacak mahsullerin pazarlatması ve standardasyonu üzerinde hassasiyetle durulmalıdır.

k) İstihsal Satış Kooperatifleri Mevzuu: İlimizde müstahsillerimizin istihsal ettikleri mahsullerinin değer pahasına satamamakta vs. alınterlerinin karşılığını alamamakta, aradaki mütavasitler büyük kazançlar sağlamaktadır. Müstahsillerimizin istihsal ettikleri mahsullere satış yerleri sağlamak, istihsal etmiş oldukları mahsullerinin değer fiatına satılmasını sağlamak için gerekli birliklerin kooperatiflerin kurulabilmesi için teşvikler yapılmalıdır.

(Gaziantep Valiliği Raporlarından alınmıştır.)