Gaziantep Belediye Başkanı İ. T. Kutlar’ın Gaziantep ili AP Teşkilatının yardımı ile yeni hükümete sunulmak üzere hazırladığı rapordan parçalar:

(Cilt 8 Sayfa 268’den Devam)

3- Nizip İlçe merkezinin 20.000 i mütecaviz nüfusu vardır. Ortaokulunda da 450 öğrencisi bulunmaktadır.

1966 yılında bir lise açılması.

4- Nizip İlçe merkezinde bir erkek Sanat Enstitüsü açılması.

Oğuzeli İlçesi İhtiyaçları:

1- Oğuzeli ilçesinde mevcut ortaokul pansiyonuna yardım yapılması.

İslahiye İlçesi İhtiyaçları:

1- İslahiye ilçe merkezi nüfusu her sene büyük inkişaf göstermektedir. Bir lise açılmasının program alınması.

2- İslahiye Ortaokul binası kâfi değildir. İlâve inşaat yapılması.

3- Fevzipaşa nahiyesinde bir ortaokul açılması.

Araban ilçesi ihtiyaçları:

1- İlçe Merkezinde bir ortaokul açılması, arsa ve işçilik-kum-taş mahallinden temin edilecek.

Yavuzeli ilçesi ihtiyacı:

1- Yavuzeli İlçe merkezine 1966-1967 yılında bir ortaokul açılması.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMEN OKULLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE:

1- Öğretmen Okulu yapılmak üzere Karşıyaka Körler Okulu civarındaki İmar ve İskan Bakanlığına ait 25.000 M2 lik arsanın Milli Eğitim Bakanlığına tahsisi.

Kilis ilçesi ihtiyaçları:

1- Kilis Kız Öğretmen Okulu modern bir bina olarak yapılmıştır.

Esefle kaydetmek lazımdır ki banyosu yoktur. Öğrencilerin yıkanma ihtiyacı çarşı hamamlarında temin edilmektedir.

Kız Öğretmen Okuluna bir banyo yapılması ödenek tahsisi.

2- Kilis Kız Öğretmen Okulu Adana, Hatay, Urfa, Gaziantep gibi il ve ilçelere hitap eden bir müessesedir.

Kadrosu kafi gelmemektedir. Artırılması.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YÜKSEK ÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

Gaziantep ötedenberi güneydoğunun bir kültür merkezidir. Halen orta dereceli okullarda (6106) kadar öğrenci vardır. Bu miktarın %15 kadarıda İstanbul-Ankara gibi büyük şehirlerde okumaktadır. Ayrıca Gaziantep-Urfa-Mardin-Diyarbakır-Malatya-Maraş... gibi civar bir çok il ve ilçelerin ticari, sanayi, sağlık ve kültürel merkezliğini de yapmaktadır.

Gaziantep il olarak Türkiyenin %33 üzümünü istihsal etmekte ve dünyada nadir yetişen Antep Fıstığını yetiştirmektedir.

Bu nedenlerle Gaziantep’te bir Ziraat Fakültesinin açılmasına ve öteden beri Güneydoğunun hayvan borsası vazifesini yapması hesabiyle bir Veteriner Fakültesinin tedrisata geçmesinin zarureti vardır.

Fakülteye nüve olacak Ziraî Araştırma Enstitüsü arazi ve binaları mevcuttur.

MÎLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI KÜTÜPHANELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Gaziantep ili ihtiyaçları:

1- Gaziantep’in büyük bir kütüp haneye ihtiyacı takdir buyurulur. Kütüphane için Atatürk Bulvarında imar planına göre yeşil saha olan ve bir kısmı Belediyeye ait bulunan yer kütüphane yapılmak üzere tahsis edilmiş ve durum Milli Eğitim Müdürlüğü 22-11-1965 tarih 730/2103 sayılı yazıları ile yüksek Bakanlıklarına arzedilmiştir.

Bu yerin bir kısmı Tekel Genel Müdürlüğüne aittir. Bu yerin Milli Eğitim Bakanlığınca satın alınması arz edilmişti. Temini

Kilis ilçesi ihtiyaçları:

Evkaf idaresine ait eski Mevlevihane halen odunluk olarak kullanılmaktadır. Şehrin merkezinde güzel binanın bu şekilde metruk bulunması uygun görülmemektedir. Bir kütüphane olarak alınması ve tahsisi yerinde bir icraat olacaktır.

2- Kilis’te mevcut kitaplığın memur kadrosu bir tane olduğu için halk ve öğrenciler geceleri istifade edememektedirler Bir memur kadrosu daha verilerek kitaplığın gece de açık bulundurulmasının temini.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Gaziantep ili ihtiyaçları:

1- Gaziantep Müzesi olarak yeni alınan sahanın mütekabi istimlakine 110.385 lira tahsisi

2- (L) şeklinde yapılması takarrür eden binanın ancak bir kısmının yapılmasına tahsisat konulmuştur.

Projenin tamamen ikmali için 966 bütçesine tahsisat ayrılması.

3- Gaziantep Kalesinin restora yonu için her sene ayrılan (100.000) liranın 1966 bütçesinde hiç konulmadığı öğrenilmiştir. Bunun (200.000) lira olarak bütçeye konulması.

MÎLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÎLK ÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

Gaziantep ili ihtiyaçları:

1- Gaziantep’in il itibariyle köy Okulları çok geride kalmıştır. Halen nüfusu 300 ü aşan köyler bile okula kavuşamamıştır.

1966 yılı Gaziantep ili köy ve şehir okulları yaptırılması programının tahakkuku için (9 000 000) liraya ihtiyaç vardır.

Bunun gönderilmesi.

2 - (222) sayılı kanunla Belediyelerden ilköğretim payı alınmakta idi. Son çıkan 693 sayılı kanunla bu paylar kaldırılmış olduğundan ilin bu yönden «500.000» lira açığı vardır. Bunun gönderilmesi.

MÎLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKNİK MÜŞAVİRLİĞİ:

Gaziantep ili ihtiyaçları:

1- Gaziantep doğu ve güneydoğu Anadolunun sanayi merkezidir ve hükümetçe pilot sanayi bölgesi kabul edilerek AİD teşkilatınında yardımı ile «82.000.000» liralık bir sanayi sitesi kurulması tahakkuk etmiştir.

Gaziantep’te mevcut Erkek San’at Enstitüsü sanayiinin inkişafında önemli rolü olduğu muhakkaktır. Ancak, Enstitü bugünkü durumu ile sanayiin istenilen şekilde inkişafına yeterli eleman yetiştirilecek kapasitede olmadığından bu sene açılan motor enstitüsüne ilâveten elektrik enstitüsü açılması. Ayrıca bir teknik okul açılması.

2- Gaziantep Kız Enstitüsü binasının üzerine bir kat ilâvesiyle Akşam Kız San’at Okuluna yer verilmesi.

Kilis İlçesi ihtiyaçları:

1- Kız Enstitüsü gayrikâfi bir binada çalışmaktadır. Bitişiğinde Belediyece arsa verilmiştir. Kız Enstitüsünün bir an evvel yapılması.

2- Kilis Erkek San’at Enstitüsüne elektrik ve motor bölümlerinin eklenmesi zaruridir. Ve ancak ondan sonra okul randımanla çalışabilmek imkânına kavuşacaktır.

Nizip ilçesi ihtiyaçları:

1-Nizip’de bir kız enstitüsü açılması.

İslahiye ilçesi ihtiyaçları:

1- İslâhiye’de bîr kız enstitüsü açılması.

2- İslâhiyede Erkek akşam sanat okulu açılması.

Gaziantep ihtiyaçları:

1- Gaziantep ili sanayi bakımından gelişmektedir. Küçük sanayii geliştirmek için pilot bölge seçilmiştir. Büyük bir sanayi sitesi kurulacaktır. Seri imalâta geçişte en lüzumlu faktör olan Döküm Endüstrisinin kurulması zaruridir. Bu bakımdan Erkek San’at Enstitüsüne bir döküm ve model atölyesinin mutlaka açılması şarttır.

2- Erkek Sanat Enstitüsünde mahalli san’atlara yer vermek gerekir. Bu arada bakırcılık, kilimcilik, havluculuk gibi kollarda çalışan kimseleri mesleki eğitime tabi tutulması gerekir.

3- Nüfus bakımından büyük bir hızla gelişen ilimizde halkın mesleki ve teknik eğitime tabi tutulması, ihtiyaç duyulan teknik elemanların kısa zamanda yetişmesini mümkün kılacaktır. Bu bakımdan san’at enstitüsü bünyesi içerisinde bir yetişkinler eğitim merkezinin kurul ması lüzumludur.

4- Sanat Enstitüsü bina, teçhizat ve avadanlık bakımından bir yüksek tekniker okulu açılmasına çok müsaittir. Böylece yüksek okuldan mahrum şehrimiz bir yüksek okula da kavuşmuş olacaktır.

5- Sanat enstitüsünün piyasa sanatkârlarının ihtiyaçlarına cevap verebilmesi için makina, teçhizat ve öğretmen bakımından takviye edilmesi gerekir.

6- 1963 yatırım programına alınan fakat bugüne kadar gerçekleştirilmeyen Spor ve konferans salonunun 1966 programına alınması.

BAYINDIRLIK BAKANLIĞI KARA YOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ:

1- Gaziantep çevreyolunun uzun müddet yapılmaması şehir içi yol ve kanalizasyonunun tamamen tahrip olmasına sebep olmuştur.

Ham petrol taşıyan ve ortalama (30) tonun üstünde bulunan günde 1500 tanker şehrin caddelerini işgal ve perişan etmektedir.

Çevre yolunun bir an evvel yapılması ve Oğuzeli yolunun imâr planında gösterildiği üzere, çevre yoluna Şehreküstü-Mezarlık şeklinde bağlanması.

2- Şehir içi yolları Belediyemizce asfaltlanmaktadır. Karayollarından teknik fikir itibariyle istifade etmekteyiz. Fakat makina ve diğer maddî yardımlar alamamaktayız. Makina tedarikine gerek malî ve gerekse ithal kotaları yönünden ithaline imkân yoktur. Onun için Karayollarınca kullanılmayan bir yapım greyderi, bir dozer ve bir de 5 tonluktan fazla silindirin bedeli mukabilinde verilmesi.

3- Batmandan bidonlarla asfalt nakli çok müşkül olduğundan asfaltlarımızın bedeli mukabilinde Karayolları sarnıçlı vagonları ile getirilmesine müsaadeleri.

4- Gaziantep-Yavuzeli-Araban-Besni-Adıyaman-Kâhta yolunun asfaltlanması.

Kilis ilçesi ihtiyaçları;

1- Kilis Hassa (60 Km.) lik yolunun asfaltlanarak İpek yolunun bu suretle Kilis’ten geçmesinin temini ve bugünkü uzun mesafenin (50) Km. kısaltılması.

2- Kilis-Gaziantep arası asfaltının tamiri.

3- Kilis-Tibil (10) Km. lik hudut yolunun asfaltlanması.

4- Kilis Belediyesine bedeli mukabilinde Karayollarınca kullanılmayan bir loder, bir komperasör, bir grayder ve miktarı kâfi Damperli kamyon verilmesi.

Nizip ilçesi ihtiyaçları:

1- Nizip İlçe Merkezinin (Karşıyaka) adı ile anılan mahalleyi ayıran Nizip deresi bilhassa kış günleri geçit vermeyecek durum almaktadır. Belediyenin malî takati bu dereye köprü yapmağa imkân vermemektedir.

Bakanlıklarınca bu köprünün ele alınması.

2- Kerzin ve Danaoğlu köyleri köprüsü 10 m. den büyüktür. Bakanlıkça yapılması.

İslâhiye:

Kerküt Köyü köprüsü 10. m. den geniş olduğundan Bakanlıkça yapılması

Araban İlçesi:

Süpürgüç-Elif Köyleri arasında ki Harap Sultan Murat köprüsünün tamiri.

Oğuzeli:

Kerin (Yolbaşı) köyü köprüsünün Bakanlıkça yapılması.

İMAR ve İSKÂN BAKANLIĞI İLLER BANKASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ:

1- Gaziantep merkezi su projesi yaptırılmış 15 000.000 liraya ihtiyaç olduğu tesbit edilmiştir.

Acil ihtiyaçları karşılamak için 1966 yılı su işlerine sarfedilmek üzere 2.000.000 lira ikrazda bulunulması. 31.12.1965-1825 ile yazılmıştır.

Nizip İlçesi ihtiyaçları :

1- Nizip ilçesine bağlı Karkamış Belediyesi içme suyunun 1966 yılında tahakkuk ettirilmesi.

2- Karkamış Belediyesi Suriye hududu üzerinde büyük bir istasyondur. İstasyonunun elektrik işi Devlet demiryollarına büyük masraf yüklemektedir. Devlet Demiryollarını masraftan kurtarmak ve kasabayı elektriğe kavuşturmak üzere İller Bankasınca yapılacak istikrazdan kasabanın elektrik işinin halli.

3- Karkamış’ta bir hal binası yaptırılmak üzere İller Bankasınca para ikrazında bulunulması.

4- Karkamış imâr plânının bir an evvel yaptırılması.

Yavuzeli ilçesi ihtiyaçları:

1- Yavuzeli İlçe Merkezi karanlık bir köy halindedir. Elektriğe kavuşturulması için AİD den bir motor tahsis edilmiştir. Şebeke tesisatı için en az 100.000 liraya ihtiyaç vardır.

1966 yılında bu paranın belediyeye ikraz yolu ile temini. Bu para ile belediye ayrıca bir un değirmeni tesis edecektir kanaatindeyiz.

İMAR ve İSKÂN BAKANLIĞI EMLAK KREDİ BANKASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Kilis İlçesi ihtiyaçları:

40.000 nüfuslu Kilis şehri halkı mevduata çok müsait olup Emlâk Kredi Bankası Şubesinin açılması çok faideli olacaktır.

İMAR İSKÂN BAKANLIĞI GECEKONDU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

1- Gaziantep’de 1964-1965 senelerinden beri gecekondu önleme ve İslah bölgeleri işi ile önemli bir şekilde çalışılmaktadır.

1965 senesinde fennî tesisleri yapılan (500) ünitelik önleme bölgesinden vatandaşlara tahsis edilen bir kısım arsaya ev yapımına başlanılmıştır. Fakat büyük bir kısım vatandaş maddi imkânsızlık dolayısiyle evini yapamadığından bunlara her ne suretle olursa olsun 3.4000 liralık bir kredi yardımına ihtiyaç vardır.

2- 1966 yılında yapacağımız gecekondu önleme ve ıslâh bölgelerine ait proje ekte sunulmuştur.

Buna göre 1966 bütçesinden (9 milyon 370 bin 460 lira 66 kr.) tahsisat ayrılması.

3- 1965 bütçesinden tahsis edilen paradan arta kalan (653 806,64) liranın ilişik sarf evrakı gereğince gönderilmesi.

4- 1965 yılı programına dahil işlere devam edilmekte olduğundan yüksek Bakanlıklarında bakiye kalan tahsisin mümkün olanının gönderilmesi.

Kilis ilçesi ihtiyacı:

Kilis gecekondu semtine amme hizmetlerinin götürülmesi için 1966 yılında 1.000.000 liranın verilmesi.

Nizip ilçesi:

Kamışlı köyü heyelana maruz olduğundan yerinin değiştirilmesi.

Gaziantep ili ihtiyaçları:

1- Gaziantep’te uzun zamandan beri Sağlık Müdürü yoktur.

Sağlık müdürü tayini

2- Yeni yapılan ve inşaatı bilmek üzere olan Devlet Hastahanesinde artacak müracaatı karşılamak üzere aşağıdaki kadroların verilmesine zaruret vardır:

a) Bir dahiliye mütehassısı

b) Bir ortopedi mütehassısı

c) Bir Fizoterapi mütehassısı

d) Bir Hayati Kimya mütehassısı

e) Genel Cerrah

f) Narkazotör

g) Bir asgari 1000-500 miliampetlik röntgen cihazı tamoğrafi.

h) Miktarı kâfi hemşire, personel

3- Doğumevi için bir Çocuk Mütehassısı.

Kilis ilçesi ihtiyaçları:

1- Kilis Devlet hastahaneşine halk yardımı ile yapılmakta olan, ek blok inşaat devam etmektedir.

Bakanlıkça en az (100.000) lira yapılması.

2- Kilis Devlet hastahanesine: bir doğum pavyonu eklenmesi ve bir Nisaiye kadrosunun mütehassıs olarak verilmesi.

Oğuzeli kaza merkezinde bir dispanser yapılması.

Nizip ilçesi ihtiyaçları:

1- Nizip kaza merkezinde mevcut evden çevrilme hastahane ihtiyaca kâfi gelmemektedir.

Yeni bir hastane yapılmasının programa alınması.

Araban ilçesi ihtiyacı :

1- Araban Sağlık merkezi halk tarafından başlanılarak çatısı kapanmış ve dahili inşaatı kalmıştır.

1966 bütçesinden 150.000 lira verildiği takdirde ikmal edilecektir.

Araban ilçesine doktor tayin edilmesi.

ENERJİ ve TABİÎ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ETİBANK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

1- Seyhan Elektrik A. Ş. den alacağımız enerjinin havai hattı yapımı için tensip edilen yerin istimlakine bir an evvel geçilmesi.

Bu yer için 3-1-1966 tarih ve sayı ile Etibank’a yazılmıştır.

2- 160.000 nüfuslu büyük bir sanayi şehri olan Gaziantep’in enerji ihtiyacı halen Belediyenin dizel motörleri ile Çimento Fabrikasının 5000 KW. lık termik santralinden temin edilmektedir.

1966 Mart ayında Çimento fabrikası kuru sisteme geçeceğinden halen Gaziantep’c verdiği enerjiyi sözü edilen santraldan bugünkü verdiği miktar da veremiyecektir.

Onun için hâvaî hattın en geç 1966 sonuna kadar çekilmesine emirleri.

3- Çimento fabrikasında yedek olarak bulundurulan ikinci 5000 KW lik termik santralin faaliyete geçirilmesi hususunda Sanayi Bakanlığı ve çimento sanayiine bir protokol tanzimi için zaman tesbiti ve tarafların davet edilmesi. 3-12-965/1625 sayı ile Çimento Sanayi Cn. Md. ne yazılmıştır.

Kilis ilçesi ihtiyaçları:

1- Çukurovadan Gaziantep’e gelen elektrik hattının Kilis’e kadar uzatılması.

Nizip ilçesi ihtiyaçları:

1- Çukurovadan Gaziantep’e gelen elektrik hattının Nizip’e kadar uzatılması.

İslahiye ilçesi ihtiyaçları:

1- Gaziantep’e çekilecek elektrikten İslahiyenin de istifade ettirilmesi.

(DEVAM EDECEK)