Çok sesli müziği milli ve milletler arası örnekleriyle Gazianteplilere sevdirmek ve tanıtmak amacı ile 1958 yılında Gaziantepte bir Filarmoni Derneği sayın Nadir Gülün başkanlığı altında candan çalışması ile şehrimizin aydınlar muhitine yeni bir canlılık getirdi. 22 Şubat 1959 Pazar günü Kız Enstitüsü Kütüphanesinde 2’nci genel kurul toplantısını yapan Filarmoni Derneğine Kültür Derneği adına sonsuz başarılar dileriz.

Hulûsi YETKİN

GAZİANTEP FİLARMONİ DERNEĞİ YÖNETİM KURULU YILLIK ÇALIŞMA RAPORU

İlk genel kurul toplantısını 16 Şubat 1958 yılında yapan derneğimiz geçen bir yıl içinde aşağıda açıklanan çalımaları yapmıştır:

  1. Konserler

1- Yönetim kurulumuz geçen çalışma 17 açıklamalı plak ve birisi keman resitali olmak üzere 18 konser tertipleyerek, bu konuda, İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerimizde daha geniş imkanlara sahip müzik teşekküllerinin birkaç yıllık faaliyetini bir yıla sığdırmanın başarısına sayın üyelerinin desteği sayesinde ulaşmıştır.

2- Bir yıllık konserimizde özet olarak şu çeşit eserler dinletilmiştir:

a) 11 adet Senfoni

b) 6 adet Unvertür

c) 4 adet Suit

d) 10 adet Senfonik Şiir

e) 9 adet Konçerto

f) 2 adet Oratoryo

g) 2 adet Sonat

h) 3 adet Koro ve Lied’ler

I) 13 adet Çeşitli eserler

j) 6 adet Opera

k) 4 adet Operet

  1. Temaslar

1- Yönetim kurulumuz üyelerine yeni eserleri en iyi icralariyle dinletmek için her çeşit gayreti harcamış, Milli Kütüphane, Amerika Birleşik Devletleri ve İtalya Cumhuriyeti elçilikleriyle temas tutarak eserler getirmiş ve bunları konserlerde üyelerine dinletmiştir.

Bu cümleden olarak Milli Kütüphane yoluyla tamin ettiğimiz A. Adnan Saygun’un Yunus Emre Oratoryosu’nun son Birleşmiş Milletler icrası bandını Anadolu’da ilk defa dinletme şerefi derneğimizin olmuş ayrıca bu büyük eser resmi konserlerimiz dışında, 6 özel konser daha tertiplenerek genş bir aydın kütlesine dinletilmiş ve tanıtılmıştır.

2- Derneğimizin çalışmaları Ankara gibi kültür merkezlerinde takdir ve hayranlıkla karşılanmış Milli Kütüphane derneğimiz adına bir dosya açtığını ve her türlü yardımı yapmağa hazır olduğunu bildirdiği gibi müzik tenkitçişi Faruk Güvenç ile Amerika Birleşik Devletleri Ankara Kültür Ateşeliği de derneğimizle yakından ilgilenmiştir. Müzikle ilgili her çeşit isteklerimizi bütün güçleriyle karşılamayı arzu ettiklerini ihzar etmişlerdir.

3- Derneğimiz birinci çalışma yılının son konserlerini şehrimizde geçici olarak vazifeli bulunan ve büyük şehrimizin sanat çevrelerinde tanınmış amatör kemancı Coşkun Irvalı’nın keman resitali ile vermis bu da derneğimizin amaçlarından birisi olan canlı konserlere bir ilk adım teşkil etmiştir.

  1. Basın-Yayın

1- Konserlerde çalınan eserler için önceleri sözlü açıklamalar yapıldığı gib sonradan açıklamalar davetiyelerle birlikte bastırılarak veya teksir ettirilerel üyelere dağıtılmıştır.

2- Richard Strauss’un “Tod Und Verklarung” adlı senfonik şiirine konu olan A. Von Ritter’in büyük şiiri manzum bir ekilde tercime edilerek bir nüshası Milli Kütüphaneye gönderilmiştir. Ayrıca büyük bir teşebbüs olarak Ziraat Bankası Md. Sayın Neşet Parman ile doctor Necdet Karslıgil’in bir konser kılavuzu el kitabını hazırlamak üzere faaliyete geçtiklerini sevinçle haber veririz.

  1. Gelir-Gider

Masraf bakımından yüklü olacağı kolaya tahmin edilecek olan çalışmalarımızın büyük bir kısmının masraflarını üyelerimiz konserleri kendi evlerinde vermekle bizzat karşılamışlardır. Bu bakımından, yönetim kurulumuz evlerinde konser veren bütün üye arkadaşlara teşekkürü bir borç bilir. Derneğimizin gelir ve gider durumu seçeceğiniz denetleme kurulunun tetkikine hazır olarak ilişik bilançoda görüşüleceği gibi TL. (540) gelir TL. (412,49) gider ve TL. (127,51) dernek muhasibinde mevcut paradan ibarettir. Bu konuyu kapamadan önce üye arkadaşların aidatları zamanında ve istemeden ödemeleri hususunun bildirmek zaruretinde bulunudğumuzu arz etmek isteriz.

Yönetim kurulu raporunu size arz ederken Türkiye basınında takdir ve hayanlıkla dolu övücü yazıların yayınlandığını bildirir şahıslarınızda medeni ve kültürel bir hareketi temsil ettiğimizi hatırlatmakla sevinç ve şeref duyarız. Raporumuza tanınmış bir Ankara mecmuasının sanat sayfalarından aldığımız şu cümlelerle son vermek istiyoruz.

“Geçenlerde Gaziantepde bir Filarmoni Derneğinin bulunduğunu haber alınca hayretler içinde kaldık. Bizce 1958 yılının sanat alanındaki en önemli olayı, Türkiyenin bir ucunda, kendi kendine böyle bir müzik derneğinin kurulmuş olmasıdır.”

Hepinizi saygılarımızla selamlarız.

1.ci Başkan 2. ci Başkan

Nadir Gül P. Yağızcan

Muhasip Veznedar Genel Sek.

N. Karslıgil Ş. Kargıner

Üye

H. Battalgazi