İlk Müdür Mustafa Karluk:

Konya Erkek Sanat Enstitüsü Ağaç işleri Atölyesi öğretmeni iken Gaziantep Erkek Sanat Enstitüsü Müdürlüğüne tayin edilerek ayrılmıştır. 1324 yılında Girit’te doğmuş olup İzmir Sanat Okulu 1341-1342 yılı mezunudur. Halen Manisa E. S. E. Müdürüdür.

FOTOĞRAF: Mustafa KARLUK

FOTOĞRAF: Nazmi AKYURT

İkinci Müdür Nazmi Akyurt:

Uşak Erkek Sanat Enstitüsü Müdürü iken Gaziantep Erkek Sanat Enstitüsü Müdürlüğüne naklen tayin edilip 8.8.1957 tarihinde göreve başlamış 7.9.1950 tarihinde Trabzon Erkek Sanat Enstitüsü Müdürlüğüne tayin edilerek ayrılmıştır. 1327 yılında Mazgirt-Kızıl kale köyünde doğmuş olup İstanbul Mektebi Sanayi mezunudur. Halen İzmir Mithat Paşa Erkek Sanat Enstitüsünde öğretmendir.

Üçüncü Müdür M. Ali Demir

M. Ali Demir 1334 yılında Tun celinin Mazgirt ilçesine bağlı Muhundu bucağının Kızıl kale köyünde doğmuştur. Köklü bir aileye mensuptur. Köyünde başladığı ilkokulda Pertek ilçesinde pekiyi derece ile bitirmiştir Orta okulu bitirince Bahriye Mektebine müracaat etmiş fakat yaşı küçük olduğu için kabul edilmemişti. Muallim Mektebine girme arzusu ise mezuniyet derecesi itibariyle, imtihansız kabul edilmiş ve Demir Sivas Muallim Mektebine devam etmiştir.

1937-38 öğretim yılında Muallim Mektebinden pekiyi derece ile mezun olan M. Ali Demir, Erzincan Cumhuriyet ilkokulunda vazifesine başlamıştır.

Vatanî vazifesine Elâzığ 25. P. A. da başlayan Demir bunu Göle ilçesinde ikmal etmiştir.

FOTOĞRAF: M. Ali Demir

M. Ali Demir Eğitim Enstitüsünden 1943-44 yılında mezun olmuş ve Gaziantep Erkek Sanal Enstitüsü’ne tayin edilmiştir. Ayni öğretim yılında o zaman Akyol Mahallesinde Ali Güzel’in evinde bulunan Erkek Sanat Enstitüsünden başka Lise, Kız Enstitüsü ye Ticaret Lisesi’nde Fransızca, Kimya, Türkçe Tarih, Coğrafya dersleri okutmuştur.

1947 yılında Erkek Sanat Enstitüsü Müdür Muavinliğine getirilmiş olan M. Ali Demir 1950 Eylül’ünde bu okulun müdürlüğüne tayin edilmiş, onu modern bir kültür yuvası haline sokacak eserlerle süslemiştir. Okul bahçesindeki Mithat Paşa, Fatih ve Atatürk büstleri bu cümledendir.

1960 da öğretmen olarak İstanbul’a naklini istemişse de Kütahya Erkek Sanat Enstitüsüne Müdür olarak atanmıştır. Bir yıl içinde orayı da modernize etmek için çalışmış bu arada Atatürk büstü ile üç yüz kişilik bir salonu okula şahsi gayretiyle kazandırmıştır.

1947 de Gaziantep’te evlenmiştir. İki erkek, bir kız çocuğu vardır. M. Alil Demir çalışmaktan, hizmetten zevk duyar. Muhitinde çok sevilir İyilikten başka bir şey bilmeyen ahlâk ve karaktere sahiptir.

Zamanında Sanat Okulu bahçesi bir cennet halini almıştır. Şehir suyu kâfi gelmez düşüncesiyle bir kuyu açtırmış ve tulumba tesisi kurdurmuştur. Okulun geniş bir arsaya sahip olmasını temin etmekle beraber etrafın duvarlarını az parayla yaptırmaya muvaffak olmuştur. Gaziantepliler bu çalışkan müdürü daima hürmetle anarlar.

Dördüncü Md. M. Kemal Botsalı:

Eskişehir Erkek Sanat Enstitüsü Müdürü iken Gaziantep Erkek Sanat Enstitüsü Müdürlüğüne naklen tayin edilerek 19.11.960 tarihinde göreve başlamış ve 8. 12.1962 tarihinde İzmir Mithat Paşa, Erkek Sanat Enstitüsü Müdürlüğüne atanarak ayrılmıştır.

1337 tarihinde Konya’da dünyaya gelmiş olup Ankara Erkek Teknik Öğretmen okulundan 943-944 yılında mezun olmuştur. Halen İzmir Mithat Paşa Erkek Sanat Enstitüsü Müdürüdür.

FOTOĞRAF: M. Kemal BOTSALI

Beşinci Müdür Abdullah Nişancı:

Abdullah Nişancı 1928 yılında Konya’da dünyaya gelmiştir. İlk ve Orta tahsilini Konya’da tamamladıktan sonra Enstitü tahsilini de ayni şehir de yapmış ve buradan mezun olduktan sonrada Ankara Erkek Teknik Öğretmen Okuluna girmiş ve bitirmiştir.

Mezun olduğu vakit Konya Erkek Sanat Enstitüsüne öğretmen tayin edilmiştir. 1951 yılında askerlik görevini ifa etmek üzere Konya’dan ayrılan Abdullah Nişancı 6 ay Yedek Subay Okulunda 6 ayda asteğmen olarak kıtada hizmet görmüştür. 1952 yılında terhis olduğundan Bursa Erkek Sanat Enstitüsü Döküm Atölyesi öğretmenliğine tayin olmuştur. Bu okulda ayrıca Teknik Müdür Muavinliği ve Müdür baş yardımcılığı gibi idari görevlerde bulunmuştur. En son olarak da 1960 yılının aralık ayında Sanat Enstitüsüne bir döküm Atölyesi kurmak üzere Kıbrıs’a gönderilmiştir. Abdullah Nişancı iki yıl bu görevde bulunmuştur.

İki yıl Kıbrıs'ta görevlendikten sonra tekrar Bursa E. S. Enstitüsü teknik Büro şefliğine atanmıştır. Üç ay burada kalarak bu kere Gaziantep E. S. Enstitüsü Müdürlüğüne getirilmiştir.

Abdullah Nişancının Sanat Enstitülerinde okutulmakta olan Genel Teknoloji kitabının ikinci defa basılması vekaletçe kararlaştırılmıştır.

Ayrıca Nişancının Kıbrıs’taki Türk cemaatinin istifadesine açılan döküm atölyesindeki feragat ve çalışkanlığı Milli Eğitim bakanlığının dikkatini çektiğinden vekâletçe birçok defa taktir edilmiştir.

FOTOĞRAF: E. S Enstitüsü Müdürü Abdullah Nişancı

(Okula geldiği günden beri görevinin sorumluluğunu anlayarak çalışmaktadır)