Osmanlı imparatorluğu zamanında açılan 8 sanat okulunun, Cumhuriyet devrinde kâfi gelmediği, memleketin gelişmesi ve muasır medeniyetler seviyesine çıkarılması için sanata ve sanatkâra ihtiyaç olduğu Büyük Kurtarıcımız Atatürk tarafımdan yakinen görülmüş ve zamanın hükümetlerine o büyük insan tarafından şu işaret verilmişti.

"Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”

"Türkiye Cumhuriyeti Sanat Mekteplerinin inkişafına muhtaçtır.”

İşte, on parola ile harekete geçen Millî Eğitim Bakanlığı yurt ölçüsünde Teknik Öğretim okullarının sayısını artırmak ve bunları geliştirmek için hummalı bir faaliyete girişmiştir.

Kısa bir devre içerisinde Teknik öğretim Okullarımızın sayısı göz kamaştıracak kadar artmıştır. Bu gelişmelerde Güney Doğu Anadolu’nun incisi olan Gazi şehir de nasibini ve 1943-1944 öğretim yılından itibaren bir sanat okulunu bağrına basmıştır.

Bu Gazi şehir kısa bir zamanda komşu vilâyetleri kıskandıracak şekilde sanata önem vermiş ve bir küçük sanayi şehri olmaya hak kazanmıştır.

Gaziantep'e kültürlü, bilgili ve görüşü kıymetli sanatkârlar, teknisyenler ve mühendisler yetiştiren Gaziantep Erkek Sanat Enstitüsü 1.10.1963 tarihinde Akyol Mahallesinde Ali Güzelce’ye ait taş bir binada faaliyete geçmiştir.

Zamanın valisi Burhanettin Teker tarafından açılan bu okul Tesviye, Demir ve Marangozluk şubesini ihtiva etmekte idi.

İlk açıldığı yıl 78 öğrenci var idi. Okulun ilk Müdürü Mustafa Kartuktur.

Okulun atölyeleri önce, odalarda faaliyete geçmiş, sonra, bahçeye yapılan bir barakaya Demir ve Marangoz atölyeleri yerleştirilmiştir.

31. 3. 1949 tarihinde Sabaha karşı Demir Atölyesinde elektrik kontağından yangın çıktı neticede, Demir ve Marangoz atölyeleri, içerisinde çalışılmayacak şekilde yanmıştır, Bu yangında okulun zararı (15310.66) liradır.

İlk binanın küçük ve yetersiz oluşundan yeni bir binanın yapılmasına karar verilmişti. Bu binanın da Belediyeye ait Saçaklı mezarlığında yapılması uygun görüldü.

Zamanın belediye başkanı Hamdi Kutlar ile Fen Müdürü Beşir Bayramın yardımları ile yeni yapılacak binanın yeri metre karesi bir liradan Millî Eğitim Bakanlığınca satın alınmıştır.

4 Atölye binası ile müştemilâtının yapımına başlanan bina 2 seneye yakın bir zamanda tamamlanmış ve 1. 800.000. liraya mal olmuştur.

1946-1947 Öğretim yılından itibaren yeni binada eğitime başlanmıştır. Okulun gelişmesine ilk müdür Mustafa Karluk’un çok emeği geçmiştir.