Kuruluşu 1931 ilk defa, sokaklar aydınlanmıştı. O zaman şehrin tanınmış ve zengin aileleri tarafından pek az miktarda abone kaydolmuştu. Buda yüz civarındaydı. Çünkü Elektriğin kilovatı 22 kuruştu. İtalyan şirketinin Müdürü Motosikletle kapı, kapı dolaşır abone kaydı yapardı 1950’de ise bu miktar altı bine yükselmişti. Bugün ise şehrimizde abone miktarı şöyledir:

Resmi daireler: 294, sanayi: 1875 ticarethane ve meskenler: 10491’dir. Umumi tenvirat 16’dır. Bugün Gaziantep’te sarf edilen enerji miktarı üretim 11 milyon 747 kilovat sattır. İstihlâk olunan: 9.688.291 kilovat saattir.

1963 yılında üretimin 15 milyona çıkarılacağı istihlakinde 12 milyon kilovat saate erişeceği tahmin edilmektedir.

Gaziantep şehir şebekesi, büyük şehirler, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana şebekeleri ayarında olup şebeke zayiatı yüzde 16’dır. Yukarda adı geçen şehirlerde ise 18 ilâ 20 arası olduğu söylenmektedir.

Sokak tenvirat lambaları peyderpey floransen ve civalı lambalarla değiştirilmektedir. Ve bu şekilde yapılan işler modern şehit tenvirine doğru gidilmektedir. Bugün için şehirde Floransen lamba adedi 161’dir. Bunlar ana caddelere konulmuştur. Ve bunların imalâtı şehrimiz sanayicileri tarafından işletmeler Müdürü Fadıl Teymur’un çizmiş olduğu model üzerine yapılmıştır. Yapılan Floransen lambalar bakırdan olup uzun Zaman kullanıldıktan sonra yine bakır olarak kalmaktadır. Bu suretle de milli servet ziyanına meydan verilmemiş olunmaktadır. Yapılan lambalar Avrupa lambaları ayarında ve onlardan üstün evsafdadırlar. Şehrin daha iyi aydınlanması için İstanbul’da Yüksek Mühendis Nuri Akdemir tarafından imal edilen civalı lambalardan numuneler getirtilmiştir. Bunlarda sokaklara takılmak suretiyle halka teşhir edilecektir.

Şehrin enerji istihlâk kabiliyeti yılda yüzde 20 artış kaydettiğinden öç beş yıl sonra Keban barajından Gaziantep istifade ettirilmediği takdirde Sanayi sahasında da adımları ile ilerleyen şehrimiz için bir felâket olacaktır.'

Personel 01/01/1963 gününde elektrik fabrikasının bulunduğu sahanın içinde yeni yaptırdığı binaya taşınmıştır.

Bu bina, İller bankasınca Gaziantep çimento sanayiinden, şehir elektrik santralına çekilen havai hat ihalesinde, oradan gelecek enerjinin tevzi tahvil ve ŞAT tesislerini kurmak için 150 bin lira keşif bedelli ŞAT tesis bi­nası bedeli vardı. Elektrik işletmesinin idare binası İtalyanlar tarafından ambar olarak kullanılırdı. Santral tablasının irtibatını sağlamak mecburiyeti olduğundan, eski işletme idare binası da bu işe gayet elverişli idi. İrtibat için daha az masraf yapılacaktı, iller bankası mühendisleri eski mevcut idare binasının ŞAT tesisleri binası için ayrılmış olan 150 bin lirayı işletme emrine vereceklerini beyan etmişlerdi, işletmece yapılacak teklifin, İller Bankasınca müspet karşılanıp ayrılmış olan parayı işletme emrine vereceklerine dair rapor vereceklerini söylediler.

Esasen bu fikri işletme camiası İller Bankası proje mühendislerine ileri sürmüşlerdi. Onlarda gayet muvafık bulduklarından kanuni formaliteler yapılarak işletme emrine 150 bin lira ayrılmıştı. İşletme ise bu para ile yeni idare binası almak için teşebbüse geçmiş idi. Bu yolda yapılan çalışmalar sonunda 150 bin lira ile istenilen bir bina elde edilemediğinden, bugünkü işletme bahçesinin batı tarafındaki üç yüz metre karelik yere işletme personel binasını yapma fikri ileri sürüldü ve bu fikirde ilgililerce tasvip edilerek emanet sureti ile yapılmaya başlanmıştı. Bu günkü hâli ile 118 bin liraya mal olmuş ise de noksanları da yakında ikmal edilecektir. Bina iki katlı olup büyük bir salonu ve altı odası vardır. Üst kat ise aynendir.

İlgililer tarafından binaya sarf edilen para söylendiği zaman, herkes hay­ret etmektedir yapılan resmi keşif bedeline göre binaya gidecek para miktarı 250 bin liranın üzerindedir.

Bugün şehrimizde 1962 yılı sonuna kadar olan elektrik direk adedi ise şöyledir:

Demir direk 2730,

Ağaç direk 1130,

Konsül direk 217,

Yedek demir direk 130

Yedek ağaç direk 600

Böylece direk adedi yekûn olarak 3807 adet yapmaktadır.