(Birinci Cilt Beşinci Sayıdan Devam)

HACİ EMİN BEY

Birinci Cildimizin Beşinci sayısındaki yedinci şahıstır.

Ailenin en iyi tanınanı en maruf siması ve en büyük şahsiyetidir. Duacı hoca aileye Dailiği nasıl getirmiş ise Haci Emin beyde onu en büyük manası ile yükseltmiş ve şöhretlenirmiştir. Yüksek zekâsı ile devrinin en mümtaz şahsiyeti olmuştur.

Haci Emin Bey gerek devlet ricali arasında ve gerekse memleketin üst tabakası arasında büyük bir ad yapmıştır. Hatta onu komşu memleketlerin halkıda tanırdı. Fukara kısmının babası kimsesizlerin koruyucusu, muhtaçların yardımcısı idi. Ramazan günleri sofrasında her sınıf halkı davet eder saray usulü fukaralara diş kirası verirdi. Zamanın derebeyi Battal beyle ilgisi çok fazla idi. Battal bey her cuma günü hocası Mustafa efendiyi (Merhum Müftü Rıfat efendinin babası) ziyareti itiyat etmişti. Oraya giderken mutlaka Haci Emin Bey’e de uğrardı. Battal beyin kendisine hediye ettiği bir kürke mukabil üçüz kuzu göndermesi onun yüksek cömertliğine bir delil teşkil eder.

Haci Emin Bey Derebeyi olan Battal beyin idaresini bilmiş onun kudretinden istifade etmiştir. Çok defa Battal beyin ödünç adı altında almış olduğu parayı verdikten sonra beyin adamını hoşnutlukla uğurlar ve arkasından da Gitti Ha ... der ve bu suretle paranın geri gelmeyeceğini etrafına anlatmak isterdi.

Haci Emin Bey zamanımın Battal beyle Haci Taha Göğüş devrine rastlaması dolayısı ile bunlara ocak taşları dahi derlerdi.

Haci Emin beyin kır gezintileri de ayrı bir özellik taşır.

Bir köy halkı kadar geniş aile efradı ile akraba ve ahbapları ile sıkı fıkı sık, sık mesire yerlerine gezintiler tertip edilmesi çok dikkat çekici idi. Aile halinde yapılan bu mesire gezintileri gece sabahlara kadar devam eder adeta bin bir gece masallarındaki gibi eğlenceler yapılırdı.

HACİ EMİN BEYİN DOĞ.

1227- (1808)

HACİ EMİN BEYİN ÖLÜMÜ

1290- (1871)

Haci Emin beyin annesi Güzel Bey zadelerden Abdullah beyin kızı Şerife hatundur, Sipahi Kolağası olarak yükselmiş ve tanınmıştır. Sipahi kolağası olarak 13 yıl devlete hizmet etmiştir. Memuriyeti zamanında is pahalık, yani Hicaza giden Müslümanlara muhafız kumandanlığı görevini yapmıştır.

Bir yıl Kâbe’ye giderken Hacılardan bir bölüğü bölerek çöl hırsızları kaçırmak isterler. Bunun üzerine Haci Emin Bey kılıcını çeker ve tek başına bunlara hücum eder. Ve bu hırsızlardan tam dokuz tanesini tepeler ve Hacıları alarak geri döner.

Ömrünün son yıllarında bütün aile efradı ile Kâbe’ye gitmek istemiş ise de buna muvaffak olamamıştır. Fakat kendisi dokuz defa haccetmek şerefine nail olmuştur.

Haci Emin Bey şahsen dahi çok kuvvetli idi, Ufacık köyünde 120 kiloluk bir buzağı derisi içindeki pekmezi tek başına hayvana yüklemiştir. Kızartılmış bir kuzuyu tek başına yediği çok görülmüştür. Çok güzel ata biner Tazı ve Şahin beslerdi. Atın kolanının uzun veya kısa olması hallerinde Haci Emin beyin usulü bir düğüm vurulması kendisinden adet olarak kalmadır.

Haci Emin bey Orta boylu balık etli esmer tenli bir kimse idi. Torunu Mehmet Zekiye benzediği söylenirdi.

Haci Emin beyin ilk karısı Torun oğlunun kızı Hatice Hatundur.

Haci Emin beyin dört karısından 17 Çocuğu olmuştur. Şimdi biz burada her çocuğuna bir numara vermek sureti ile her çocuktan gelen nesli dergimizde göstermeye çalışacağız.

(SOY AĞAÇLARI)