Fen Müdürü Halil Aksu’nun hal tercümesi

Fen Müdürü Halil Aksu, her ne kadar aslı Maraşlı ise de kendisi Gaziantep’in Akyol mahallesinde 1336-İ920 de doğmuştur. Annesi Zübeyde Hanım babası İse Avukat Haşan Aksudur.

İlkokulu Gazikemal ilkokulunda orta ve lise tahsilini yine Gaziantep’te yaptıktan sonra İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinin yüksek mimari kısmına girerek 1941 ve 1942 yılında mezun olmuştur. Okuldan çıktıktan sonra şehrimiz belediyesinde münhal bulunan belediye mimarlığını yapmıştır.

O zaman belediye fen müdürlüğünde Beşir Bayram, Fen memurluğunda ise Şükrü Yasak bulunuyordu.

Halil Aksu bir yıl burada çalış­tıktan sonra doktora vermek üzere Amerika’ya gitmek istemişse de döviz temin edemediğinden gidememiştir.

Bundan sonra İstanbul Galatada Bosfor banda bir büro açarak serbest çalışmaya başlamıştır. Bu meyanda orman fakültesi inşaatında müteahhit mesai mimarı olarak bulunmuştur. Bundan sonra İzmit’te üç tane ahşap köprü ve yine orman işletmesine ait Sera inşaatı müteahhitliğini yapmıştır.

1944 yılına kadar böylece devam etmiş sonrada askere çağrılmıştır. Askerliğinin bir yılını Yassı viranda istihkâm taburunda, kalan kısmımda Ankara Milli Savunma vekâleti inşaat dairesi merkez kontrol şefi olarak bulunmuştur.

Terhisinden sonra ise İstanbul’a dönerek eski işine devama başlamıştır. Bu arada 6 ay İsviçre’ye staj için gitmiştir.

Staj dönüşü Maraş’a gelerek 1949 da Ata Bayezid kızı Süreyya ile evlenmiştir. Ata adında bir oğlu Arzu adında bir kızı olmuştur. 1950’den sonra bacanağı Yüksek mühendis Ayhan Göker ile ortak olarak Antep ve havalisinde Müteahhitliğe başlamışlardır.

Bu arada Antakya Asi nehri üzerinde 40 m uzunluğundaki köprü, Karayollarına ait Ceyhan nehri üzerinde başka köprü ile Maraş kız enstitüsü, Hükümet Konağı, Ziraat bankası ile Antep doğum evi, ikinci kısım inşaatı ve hükümet konağını yapmışlardır. İşte bu hükümet konağında ise iflas ettiğinden hala bu borcu ödemektedir.

1956 yılı temmuz ayında tekrar belediye fen müdürlüğüne getirilerek 960 yılına kadar bu göreve devam etmişti.

Bunlardan sonra

Urfa Et Kombinası ve Gaziantep Soğuk Deposu inşaatları kontrol amir­liklerinde bulunmuştur, Haziran 1962 yılına kadar bu işle uğraşmış ise de Vali Osman Meriç’in ısrarı ve ricası ile tekrar aynı ayda o zamana kadar boş bulunan belediyenin fen dairesi müdürlüğüne getirilmiştir.

Çok enerjik ve çalışkandır. Eğriye eğri doğruya doğru diyen bir kimsedir. Kesin emirleri vardır. Çalışkan memurları taltif ve taktir eder. Onun içinde az kadro ile çok işler yapar ve yaptırır.

Belediyemizin 26/12/1962 çarşamba günü yaptığı bir günlük iş cetvelini sunuyoruz

NO

Amele

Ç. Yar.

Çvş.

Usta

1

12

2

2

2

11

1

1

1

3

12

1

1

4

11

2

5

5

1

6

7

1

1

7

4

1

1

8

2

1

1

9

2

1

2

10

1

1

11

1

1

1

12

1

13

1

14

1

15

1

1

16

2

17

1

Toplam

69

14

8

8

İş Yerlerimiz

3 Kamyon işyerlerine malzeme ve enkaz nakli

Tahtaai cami sokağı lağım tamiri

Kongasörde taş kırmak

İtfaiye emrinde

Hamet sokağı lağım tamiri

Yeni halde lağım tamiri

Kula sokağı lağım tamiri

Muhtelif lağım tamirler

Muhtelif döşeme tamirler

Türbun işlerinde:

Gazhanede marangozluk ve tesviye

Hasip dürru caddesi kanal inşası

Öğretmen evleri beton kontrol

Numarataj işlerinde

İşçi Muamelât, işleri ve yardımcısı

Ozalit ve puantör işlerinde

Îstirahatli

Toplam (99) İşçi

Emanet sureti ile yapılan işlerimiz

1- Karlık caddesinde kanal inşası

2- Yuvarlak geçidinde kanal kapatmak

3- özgüler geçidinde kanal kapatmak

4- Jansen sokağında döşeme işi

5- Asrı mezarlıkta mezar kazılması

6- Hasip Dürrî Caddesinde kanal inşası

M. Sait KEÇECİ

(İşçi Koordinatörü)

Fen Dairesinin Görevleri

1- İnşaat ve tamiratlar için ruhsat vermek.

2- Yol, lağım, kaldırım, sokakların döşenmesi ve icabında tesviyesi

3- Parselasyon işleri

4- Park yerleri tanzimi

5- Mezarlık tanzim ve kısımlara ayrılması

6- Maili inhidam binalar ile maktaların tehlikeli durumlarının giderilmesi

7- Kaçak yapılan binalarla gece konduların yıktırılması

8- Belediyeye ait inşaatların yapılması ve tamirleri

9- Numarataj işleri

10- İmar plânının yerinde tatbikîna itina etmek.

11- imara göre caddeler açmak ifraz, birleştirme ve parselasyon işleri

Daha birçok şehrin belediyesinin halk hizmetlerinin inşaat kısımlarını ilgilendiren işler. İstimlak işleri ile emlak işleri de fen dairesinden geçirilmektedir.

Bugün fen dairesi yaptıklarını ve yapacaklarım" tahakkuk ettirememenin üzüntüsü içerisindedir. Buna da sebep kadrosuzluktur. Buda, elemanlara tatminkâr para verilmemesi yüzündendir.

Halen belediye fen dairesine bir tane yüksek inşaat mühendisi ile imar tatbikatı için mevcuda ilâveten bir kadastrocu ile bir yüksek mimara ihtiyaç vardır.

Vatandaş işlerinin en çok belediye ile olan kısmını fen dairesi yüklenir. Evimi mail intiham, bir yer mi çökecek, kanalizasyon mu patladı veya bozuldu, kaldırımını söküldü, vatandaşın evi su altında mı kaldı veya selemi uğradı ruhsatını alacak veya ev mi yaptıracak hepsi fen dairesine baş vurur.

Şehirde çıkan gazetelerde bazı fen dairesi tenkide uğrar. Çünkü tenkit edenlerin iç yüzünden haberi yok.

Fen dairesinin en salahiyetli bir zatı bize hala yüz elli yıl evvelki alet edevatla çalıştıklarını söyledi. Ve hatta ilave etti "Mühendisin yapacağı işi baş çavuşa, mimarın yapacağı işi kalfalara ustalara yaptırmaktayız.”

Bugün fen dairesinin, yanı yüz otuz bin nüfuslu bir şehrin, hem de hızla kalkınan bir şehrin fen dairesinde üç kamyon: bir jeep arabası ile kazma ve kürekten başka, bir şey yoktur.1 yalnız 69 kadrolu amele 8 çavuş ve 14 tanede çavuş yardımcısı vardır, bunlara yedi- şer buçuk lira yevmiye verilir.

Bu çavuş yamaklarına daire içi ve daire dışı işler yaptırılır. Ayrıca bir- de Nuh zamanından kalma konkasör makinası var.

İşte Gaziantep gibi hamleci ve kalkınan bir şehrin fen dairesi bu saydığımız kadro ile bünyesinden umulmı(?) şekilde şehrin her tarafındaki görevine koşmaktadır. Lakin onu bu şehre göre ayarlayacak hamleci bir el buluncaya kadar.

BELEDİYEDEN RUHSAT NASIL ÇIKAR?

Vatandaş 16.kuruşluk bir pul ile bir istida yaşar. Buna Tapusu ile nüfus kağıdını da ekler ve müracaat yeri olan belediye fen dairesine verir. Arsası ve evi hisseli değilse belediye encümeninden de geçmek şartı ile kendisine en çok on beş gün içinde ruhsatı verilir.

Yan Sayfada Bulunan Belediye Fen Dairesi Memurlarının Kısa Hal Tercümeleri:

Önde oturanlar sağdan sola doğru:

1- Ali Kemal Taşar, görevi İmar fen memuru, Gaziantep’in Kazaz mahallesindendir. Babası Rüştü Taşar, annesi ise Asiya Feride Bazârbaşıdır. Malatyalı Neriman Mermut ile evlidir. Mustafa Rüştü, Sine Funda, Yasemin, Faruk, Namık Kemal adlarında üç erkek iki kız çocukları vardır. Harita mezundur. 16 yıllık memurdur. Evi kiradır.

2- Seyfi Kayıran aslı Halfetili 1928 doğumludur. Halen bekardır. İstanbul Teknik Yıldız okulu mezunudur. Belediyenin inşaat kısmi kontrolüdür. Zaman zaman Fen müdürlüğü vekâletinde de bulunur Kavaklık mesire giriş yolu kendisinin bu vekâleti sırasında açılmıştır.

3- Esat Kaya Turgay, Gaziantep’in Tabakhane mahallesindendir. Babası Ali Haydar Turgay, Annesi Zekiye Yeşil kurttur. Maçka Teknik okulu mezunudur. Belediyede inşaat mühendisliğinde çalışmaktadır. 4 yıllık memurdur. Evi babadan kalmadır. Halen bekardır. 1934 doğumludur.,

4- Aynı sırada ayakta duran kız ise şehrimiz meteoroloji istasyonu müdürü Enver Erkanın kızı Bilge Erkandır. İstanbul Teknik Üniversite mimarlık fakültesinden mezundur. Belediyede stajyerdir. Halen bekârdır.

Arka sıradan sağdan sola doğru:

5- Leman gürbüz, lise mezunu­dur. Gazianteplidir. Halen bekârdır. İki yıllık asli memurdur.

6- Mehmet Şerbetçi: 1320 doğumludur. Gaziantep’in Tarlayı Atik mahallesinde doğmuştur, Annesi Hamişin oğlu Mehmet’in kızı Babası ise Mehmet Şerbetçidir. Hayriye ile evlidir. Sabahat, Sevim, Ayten, adında üç kız ile Haşan Fehmi ve Mehmet Ali adında da iki erkek çocuğu vardır.

Belediyenin Emlâk memurudur. İlk tahsilini Mahmudiye okulunda yapmıştır. (Mahmudiye okulu şimdiki Atatürk Kütüphanesi önündeki Hükümet konağı parkının tam köşesinde idi.) 20 yıllık memurdur. Evi vardır.

7- Mehmet Ali Ünlü: Gaziantep’in Kazaz mahallesinde 336 da doğmuştur. Annesi Naime Kalender babası ise İbrahim Önlüdür. Fatma Dönmez ile evlidir. Bu evlilikten Nusret Vural, Mehmet Şükran, Tuncay adlarında üç erkek ve bir kız çocuğu vardır. Belediye Fen işleri birinci kâtibidir. 20 yıldır memurdur. Evi vardır.

8- Mehmet Menetli, aslı Kilislidir. Belma Cavuzlu ile evlidir. Turgut ve Ergun adlarında iki erkek çocuğu vardır. Lise ve kadastronun Nirengi kursu mezunudur. Belediyenin kadastro işlerine bakmaktadır. 14 yıllık memurdur. Evi kiradır.

9- Mehmet Dinçerler stajyer inşaat mühendisidir. Belediyede az bir müddet çalışmıştır.

10- Necmi Arslan, Gazianteplidir. Babası Abdullah Arslan, Annesi ise Zeliha Haciyusuf kızı. Şimdi Arıkan soyadını almışlardır. İlhan Arıkan ile evlidir. Şennur, Abdullah, Mehmet Naci, adında bir kız iki erkek çocuğu vardır. 9 yıllık memurdur. Yarım bir evi vardır. Fen memuru salahiyetindedir. Halen Belediyenin kanalizasyon ve döşeme, tesviye işlerine bakmaktadır.

Sanat Okulundan sonra Nafia Tekniker okulundan da birincilikle mezun olmuştur. Ayrıca fen kalfası kursuna girerek bitirmiştir.

Üçüncü sırada yine ayaktakiler ve sağdan sola doğru:

11- Mustafa Abacı, makinisttir. Eyüp oğlu mahallesindendir. Ayten Er- yüz ile evlidir. Nevin, Yılmaz, Şahin ad­larında bir kız iki erkek çocuğa vardır. 7 yıllık ücretli memurdur. Evi vardır.

12- Z. Memuru Cevdet Özsoy

13 Odacı Mahmut Ağa

14- Z. memuru Cevdet Özsoy’un sağında Hâkî İpardır. Aslı Urfalıdır. 1335 de doğmuştur. Annesi Dursun, babası ise Attar oğulları Mehmet Şerif İpardır. Cemile Atakla evlidir. Suat Sema, Suna, Suzan, Sami adlarında iki erkek üç kız çocuğu vardır. 23 yıllık memurdur. Evi vardır. Belediyenin fen kalfasıdır.

15- Z. Memuru Vahit Çakardır.

16- Hüseyin Ayaroğlu Belediyenin inşaat kontrolörüdür. Gaziantep’in yaprak mahallesindendir. Annesi Ayşe Özuğur’dur. Babası ise Arif Ayar oğludur. Hatice Özuğur ile evlidir. Ali Cahit, Hilal, Esen Nihal adlarında bir erkek iki kız çocuğu vardır. 10 yıllık memurdur. Evi vardır.

Arkada: Belediyenin Fen dairesi Jeep şoförü Mehmet Ali Erleblebicidir.