25/01/1933 günü Gaziantep’ten bir heyetle Milletvekili Şahin Hafız, Vali Akif İyidoğan Sv. A. Komutanı Mahmut, Halk Partisi Başkanı Ömer Asım ve Belediye Reisi Hamdi Beyler, Fevzi Paşa’ya gitmişlerdi. 26/01/1933 Perşembe günü öğle yemeği Fevzipaşa’dan Narlıya hareket eden özel tren de yenmiş ve hz’leri, kendisini karşılamak için gelen diğer heyetleri de yemeğe alıkoymuşlardır.

Yemek sırasında Atatürk, Türk dili hakkında konuşma açmış bunun üzerine Halk Partisi Başkanı Ömer Asım Bey Antep dilinin özellikleri hakkında bilgi ve örnekler vermiştir. Atatürk verilen bilgiden ve gösterilen örneklerden memnun kalmıştı.

Atatürk’ü getiren tren Narlı’ya girmiştir. Maraş’tan gelen heyetlerle birlikte altmıştan fazla otomobil birikmişti. Tren durur durmaz müthiş bir alkış kopmuştur. Herkes, yaşa Büyük Gazi diye bağırıyordu. Atatürk trenden iner inmez karşılayıcı gelenlerin birer birer ellerini sıkmışlardı.

Atanın otomobili başta olmak üzere şehre doğru yola yönenildi. Atatürk yol kenarlarına toplanan köylü vatandaşlara selamlar vererek konvoyla Mâanoğlu köprüsüne gelindi.

Antep’deki bütün kurumlar ve okullar ile halk o yola tıklım tıklım dolmuşlardı. Askerlerde oradaydı. Atatürk Mâanoğlu köprüsüne yetişince şimdiki trafik olan Başkarakoldan bir hava fişengi atıldı. Fabrika düdükleri çalmaya ve kaleden toplar atılmaya başladı. Büyük kurtarıcı halkın alkışları arasında otomobilinden indi. İhtiram kıt’asını denetledi ve ‘Merhaba asker’ diye iltifatta bulundu. Başkarakoldan şimdiki öğretmen okuluna kadar olan yola halı döşenmişti. (O zaman bu bina Halk Partisi binası idi) Ata önce liseyi gezdi, ondan sonra otomobille Halk Partisi binasına geldi.

Yol boyunca halk Atasını alkışlıyor ve coşkun gösteriler yapıyordu. Yaşa, varol sesleri yükseliyordu.

Atatürk Halk Partisi binası önünde sporcular ve parti uzmanları ile karşılandı. Biraz istirahattan sonra Halkevi salonunda, Antep sanat eserleriyle Antep üzümleri ile süslenmiş sergiyi gezdi ve bilgiler aldı. Daha sonra halkın alkışları arasında otomobiline binerek vali konağına gittiler.

Şehir baştan başa bayraklarla donatılmış ve şehrin bütün geçitlerine gösterişli Tak’lar konulmuştu. Halk Partisi Ata’nın onuruna 200 kişilik bir yemek verdi.

Onbinlerce halk şehirde sabahlara kadar davullar çalarak milli oyunlar oynadılar ve eğlendiler.

Atatürk geceyi vali konağında geçirdi, Atatürk’le beraber gelenlerden Mahmut Celal (Celal Bayar) Afyon Milletvekili Ali, şehrimiz Milletvekillerinden Kılıç Ali, Nuri Conger, Erzincan Milletvekili Saffet, Yozgat Milletvekili Salih, Bolu Mebusu Haşan Cavit, Anadolu Ajansı Müdürü Kemal Bakanlıklardan ve işbankası genel müdürlüğünden uzmanlar gelmişlerdi.

27/01/1933 günü Atatürk beraberlerinde Vali Akif İyidoğan olduğu halde belediyeyi, askeri komutanlığı ziyaret etmişler ve üstü açık bir otomobille şehirde uzun bir gezinti yaptı. Yol boyunca biriken halk toplulukları tarafından çoşkun alkış ve yaşa nidaları ile karşılanıyordu. Atatürk belediye’de şehir suları ile ilgilemiş şehir nüfusu ve şehir bütçesinden bilgi almıştır.

Atatürk belediye reisine, halkın yakın ilgisinden çok memnun kaldıklarını söylemiştir. Atatürk’ün belediye binası balkonundan görünmesi halkı coşturmuştur. Ata öğle yemeğini vali konağında yedikten sonra otomobille Halk Partisi binasına gelmişlerdir.

Saat 15.30 da Narlı istasyonuna hareket etmişlerdir. Atayı 50’den fazla taksi Narlı istasyonuna kadar uğurlamışlardır. Narlı’ya kadar giden göndericileri Ata özel vagonuna kabul buyurmuşlardır. Bu arada belediye reisi Hamdi Kutlar halkın genel arzusu üzerine Atatürk’ten şehrimizin fahri hemşeriliğini kabul buyurmasını rica etmiş ve kendisine şehir meclisinde alınan bir kararı sunmuştur.

Atatürk bundan son derece memnun olduğunu belirterek:

“Bunu kıymetli bir hatıra olarak saklayacağım.” demiştir. Tren saat 16.30 da alkışlar arasında Adana’ya hareket etmiştir.