1902 yılında Süleyman Bey’in reislikten istifa etmesi üzerine belediye reisliğine seçilmiştir. Lütfü efendi şehrimizin Kuzanlı ailesinin Güceğli kolundandır. Cesaret ve karakter sahibi idi. Lütfü efendinin Antep harbi sırasında belediye reisi bulunması bu zata ayrı bir önem kazandırmıştır.

Fransız İşgal kuvvetlerinin Antep’e girişini protesto maksadile, yapılan bir mitingde, Fransız işgal kuvvetleri kumandanına gönderdiği telgraf meşhurdur.

27’nci Teşrin 1919 tarihli (İradei Milliye) gazetesinde yayınlanmıştır.

Bu yazı o gazeteden alınarak Fransız işgal kuvvetleri kumandanı General Abadi tarafından yazılan “Verdün Kalesi Gaziantep” adlı kitabına geçirilmiştir. Bu yazıda aynen oradan alınmıştır.

Antep’te akdedilen büyük bir mitingde Lütfü Bey şöyle konuşmuştur:

"Mütarekenin imzası esnasında Antep şehri hiçbir hükümet tarafından işgal olunmuş değildir. Lâkin, mütarekeden iki ay sonra İngilizler; kıtaatının, temini emniyetleri, maksadile buraya bir müfreze gönderdiler.

İngilizler bizzat gözleri ile gördüler ki biz Antep ahalisi kavanine itaat ediyor, asayişi seviyor ve vatandaşlarımızın namus ve hayatlarını Müslümanların ki gibi muhafaza ve müdafaa ediyoruz. İngilizlere teşekkür ederiz. Çünkü kıtalarını geri çekmeleri bizim istiklaliyet ve hukukumuza hürmet edildiğini gösteriyor.

Bizzat İngilizler de tasdik ederler ki sancak ahalisinin yüzde doksanı Müslümandır. Miktarı bin, hatta daha fazla olan köyler Müslüman ve Türk köyleridir. Sureti umumiyede emval, gayrı menkule, Türklere aittir.

Binaenaleyh itilaf hükümeti, Wilson prensiplerini nazarı dikkate alarak Suriye ile alakası olmayan memleketimizi bize terk etmelidir.

İngilizlerin azimetinden sonra memleketimizin hiçbir suretle, tekrar işgaline müsaade etmeyeceğiz. Arzu ve met dibimizin konferansa iblağını rica ederiz.”

Miting Reisi

Antep Belediye Reisi

M. Lütfü

Yine Lütfü efendinin meşhur bir hareketi daha vardır. Oda şöyledir: 1959 yılında Hatay’dan gelirken bir otomobil kazasında vefat eden oğlu Mehmet; bir gün reis babasına gelir ve arkadaşı bulanan bir kasaba haksız ceza yazıldığını bunun içinde affedilmesini rica eder. Lütfü Bey şu cevabı verir:

"Benim memurlarım haksız ceza yazmazlar al şu ceza bedelini arkadaşına ver cezasını yatırsın, bir daha da suç işlemesin" der.

Lütfü Efendi; İskenderun Tekel Müdürü Cevdet Güç ile Hatay’dan gelirken trafik kazasında 1959 Haziran’ında ölen Mehmet ve çiftçilikle uğraşan Abdurrahman Güceyli oğullarının babalarıdır.

Belediye tarihinde belkide ilk defa valiyi bir belediye reisi Dahiliye vekiline şikâyet yine Lütfü Güceğlıoğlu tarafından vaki olmuştur.

Antep belediye seçimi dolayısile, taraf tutan Vali Talât'ı Lütfü Güceyli- oğlu aşağıda bulacağınız telgrafla Vekile şikâyet etmiştir.

Yıl 1927 Nisan ayı ortalarında Dahiliye vekiline çekilen telgrafın aynen suretini alıyoruz:

"Dahiliye vekili muhteremi Cemil Bey Efendi hazretlerine: Vali Talat Bey Efendi, belediye intihap encümenine, iştirak edecek derece emrü intihaba müdahale ve fikrine göre karar vermeyen encümen heyetini istifaya tazyik bendenizi körükörüne kendisine itaat ettirmek için tahtı mahkemeye almakla tehdit eylemektedir. Seçimin salim ceryanı için geçen intihapta olduğu gibi intihaba nezaret etmek üzere bir müfettiş izâmı yahut ne suretle hareket icab eylediği sureti mahremane ârz istizan olunur efendim." Lütfü

Bu meâlde bir telgrafta vaktin Antep mebusu Ali Cenaniye çekilmiş ve valinin haksız yere intihaba karışarak taraf tuttuğunu Dâhiliye vekâleti yanında münafaa etmesini istemiştir.

Lütfü Güceğlioğlu birçok defalar reisliği ve belediye reis vekilliğinde bulunmuştur. Gözünü daldan budaktan sakınmayan ve haksızlığa karşı daima" direnen Lütfü Güceğlioğlunu hürmetle anarız.