General Faik Taşçıoğlu Rumi 1314 (1898) te Gaziantep’te doğmuş, İlkokul ve Rüştiye ile İdadide kısmen tahsilini kısmen, tahsilini yaparak İstanbul lisesini ikmal ettikten sonra Askeri Tıbbiyeye girmiştir. Buradan mezun olup Bakterioloji ihtisasını yaptıktan sonra sıra ile Elâzığ, Konya ve Adana Askeri Hastaneleri, Bakterioloğu, bundan sonra Sivas, İstanbul Çengelköy hastanesi başhekimliği Ankara Gülhane Hastanesi Dahiliye Müdürlüğü, Aşı serom enstitüsü müdürlüğü, Askeri Tıbbiye Okula Müdürlüğü, Askeri Tıbbiye Okulu Müdürlüğü, Erzurum Kolordu Başhekimliği gibi görevler almıştır. Bu arada Generalliğe terfisi ile Erzurum Mareşal Çakmak hastanesi Başhekimliği, Konya 2’nci Ordu Sağlık Başkanlığı ve son olarakta Askeri Tetkik Kurulu üyeliği vazifelerinde bulunmuştur. Faik Paşa 193’de Bazoğlu Emin Efendinin kızı Müfide hanımla evlenmiş, bir erkek İki kız çocuğu dünyaya gelmiştir. Oğlu İnal Avusturya’da mimarı tahsilini yapmaktadır. Kızlarından Şule Dr. Emin Elmacı ile evlenmiş, diğer kızı Sevinç ise Alaeddin Dai ile evlenmiştir. 1958 yılında yaş haddinden dolayı Generallikten emekliye sevk edilen paşa, Ankara’da ikamet ettiği halde Gaziantep şehir meclisi kendisini haricen Belediye Reisi seçmiş ve memleket hizmetine çağırmıştı.

Faik Paşa ile Patpat Bahtiyarı Belediye Reisi olduğunun arifesinde Belediye Reis odasında konuşurken gördüm. Patpat Bahtiyar Rahmetliye:

-Ne yapacaktın, budağ dağalı işi? Çünkü bu memlekete kim Belediye reisi olmuş ise hepsi harcanmıştır. Rahmetlinin verdiği cevap şöyle idi:

-Harcanmayı düşünürsek memle­kete hizmet edecek kimseyi bulamayız. Sen ben hizmet etmezsek, kim gelecekte hizmet edecek bu yurda? İnsanlığa hizmet, en önde vazifemiz olmalıdır, demişti.

Belediye Reisliğine 1959 yılının Ekim ayında geldiği zaman muhalefetin sert tenkitlerine uğramıştı. İşte Rahmetli Paşa, işgal ettiği Belediye sandalyesin­de bir taraftan muhalefetin sert Tenkit­lerine cevap verirken diğer taraftan be­lediye işlerini tanzime uğraşıyordu. Ay­ni zamanda bu işlere galabe çalmasını da biliyordu.

Belediye kısa süren bir devreye inhisar etmesine rağmen Mezbaha kahve­sini tamir ve tadil ederek okul yapmak üzere Özel idareye verdirmiştir.

Diyebiliriz ki, Tabakhanedeki Na­mık Kemal İlkokulu Faik Taşçıoğlu’nun eseridir. Ayrıca Ticaret Lisesinin yeni yapılacak binasına da arsa tahsisi yine kendi zamanında yapılmıştır.

General Faik Taşçıoğlu Antep’in Fransızlar tarafından işgalinde Mil­letçe hazırlanmış olan Müdafai Hukuk Cemiyetinin tesisi için hükümete ilk di­lekçeyi veren ateşli bir gençti de. Bu suretle Antep savaşında da hizmeti vardı.

Faik Paşa kıymetli bir idareci ol­duğu gibi kuvvetli bir tarihçi ve büyük bir edebiyatçı idi de. Çok kıymetli şiirleri de vardır. Aynı zamanda Türk müziğini koruyuculardandır. Askeri Tıbbiye Okulu müdürü iken ona talebeleri baba derlerdi. Ankara Radyosunda talebelerine Üçüncü Selimin Suzidalâra makamından eserlerinden konserler verdirmişti.

Hayatı boyunca doktor olması ve bilhassa askeri mevkilerin en yükseğine çıkmasına rağmen ne yazık ki başını sokacak bir evi dahi yoktu.

Dr. General Faik Taşçıoğlu’nun zamanında 1959 yılı reisliğinin ilk dev­relerinde ihtilâl hareketi oluncaya kadar yapılan istimlâk işleri ise şöyledir:

1959 ile 1960 arası 122373 ……1960 m Mayısına kadar ise 15120173 lira istimlakler için para ödenmiştir.

(FOTOĞRAF): Eski belediye seçimlerinden bir intiba

Sağdan itibaren: Oturanlar Abdullah Kepkep, Taşçı Hakkı, A. Muhtar Göğüş, sandık başında Bekir Göğüş resmi elbiseli, Zabıta Müdürü Hulûsi Baylar, soldan oturanlardan Mustafa Kepkep.

(FOTOĞRAF): Gaziantep’in eski Kurtuluş günlerinden bir görünüş

Dr. General Faik Taşçıoğlu za­naatımda Ticaret lisesine bina yapılmak üzere arsa tahsis edilmiştir.

Karagöz camisinin önünden kuzeye doğru giderken tam karşınıza çıkan yerde iki kapılı han adında maruf ve halli bir han vardı. Burası yine kendi zamanında yıkılarak enkazı ortadan kaldırılmıştır. (1)

Dr. General Faik Taşçıoğlu Nasıl Düştü…

Türkiye’de cereyan eden bir askeri ihtilâl neticesi iktidarda bulunan hükümetin düşürülmesi ile bütün Türkiye şehirlerinde olduğu gibi şehrimizde de belediye reisi düşürülmüş ve yerine Kurmay Albay Selamı Esen adında bir asker on beş gün için reis vekilliği yapmıştır.

Bundan sonra ihtilâl hükümetinin ilk valisi olan Niyazi Araz şehrimize vali olarak atandığından belediye reisliğine de dolayısı ile vekalet etmiştir. Valilerin hizmetlerini ise valiler ve onların, yaptıkları hizmetler meyanında yazacağız.

Broşürümüze şimdiye kadar aldığımız belediye reisleri halkın reyi ile gelmiş olanlardır.

(1) Evvelce buraya şalap ağzı (sala bağzı) da denirdi. Çünkü şimdiki burada Türk petrol pompasının tam karşısında berber ve ekmekçi dükkânlarının yeri merdivenle inilen geniş bir yerdi. Ve bol akar birde su bulunuyordu. Burada o zamanlar adam asıldığı için adına salap ağzı denilmiştir. Şalap sulptan gelir. Sulp maslup masdarından asılmış soğu­muş demektir. Asılan adamada maslup denir. İşte burada birçok insanlar evvelce asıldığı içindir ki burasının adı salap ağzı olarak tarihimizde yer almıştır. Son zamanlara kadar görüştüğümüz ihtiyarlar burada adam asılacak dar ağaçlarının da olduğunu söylerler.