Sayın Başbakan Süleyman Demirel’den Gazianteplin istirhamları

1- Güneydoğu Anadolunun Kültür, San’at, Ticaret, Tıp ve Sosyal bakımdan asırlardan beri merkezliğini yapan 160.000 Nüfuslu Gaziantep’te bir Teknik Okul, İktisadî ve Ticari İlimler Akademesi, Tıp Fakültesi ve Ziraat Fakültesi açılması konusunun öncelikle ele alınarak en kısa zamanda gerçekleştirilmesi.

2- Gaziantep Kız Ortaokulunun Kız Lisesi haline getirilmesi.

3- Atatürk Orta Okulunun Lise haline getirilmesi.

4- İl ve ilçe merkezleri ile köylerimizdeki okul miktarı okuma yazma çağındaki çocuklarımızı tamamen okutmaktan çok uzaktır. 1967 yılında yeterli ödenek verilmesi.

5- Gaziantep pilot ve sanayi bölgesi plan ve projesi yüksek emirlerinizle tamamlattırılmış olduğundan derhal yerinin istimlakine ve inşasına başlanılması için evvelce ayrılmış olan tahsisatın verilmesine emirleriniz.

6- Asırlardan beri büyük bir önemi olan tabaklık sanatının modernleştirilmesi ve inkişafı için gerekli etüdün yaptırılması ve kredi temini.

7- Gaziantep’te halen çalışmakta bulunan üç iplik fabrikası mamulları, yerli dokuma sanayiine kâfi gelmediğinden, Gaziantep’te bir iplik fabrikasının kurulmasına yardımcı olunması.

8- Gaziantep Vilayeti esas itibarı ile kurak karaktere sahiptir. Mevcut akar suları ile yeraltı sularından geniş nisbette faydalanmak üzere Devlet Su İşleri ve Toprak Su İdaresince teşkil edimalarının emirleri ve bilhassa araban Yavuzeli Ovaları ile İslahiye Ovası, Kilis ve Barak Ovalarının sulanması imkanlarının aranması, diğer taraftan Keret, Hıyam, Cağit, Çanakçı, Kertişte, Turlu, Kızılcakent, Akçakent, Nizip, Fırat Vadisi ile Orul, Mizar, Keferbostan Türkyurdu ve Güreniz, Arıl, Batal, Kefercebel, Cidet ve Dülük, Karahüyük, Etebek ve Bedirköyü, Suboğaz, Savaşlı, Tokdemir, Keret Vadilerinde mevcut olanların bu vadileri daha esaslı bir şekilde sulama imkanlarını elde etmek için özel bir ekiple etüd ettirilmesi.

9- Yüksek himmetlerinizle Çukurova Elektrik Anonim Şirketinden almakta olduğumuz enerji hattı çekilmeye başlamıştır. Halen kâfi gelmeyen elektrik dolayısıyla halk ve sanayicilerimizi çok zorluk çekmektedir. Sipariş edilen trafoların tercihan şehrimize verilerek elektiriğin en geç 1967 Eylül ayında gelmesinin sağlanması.

10- 160.000 Nüfuslu Gaziantep şehri içme su bakımından çok sıkıntı çekmektedir. Mizmilli kaynağından getirilecek suyun projesi hazırlattırılmıştır. 70.000.000 lira tutarında olan su projesi kanununun 1967 yılında çıkarılması ve plana alınması.

11- Türkiyenin %33 üzümünü istihsal eden Gaziantep ili üzümlerinin değerlendirilmesi, 500.000 ton miktarındaki üzüme sarfmahalli bulunmaması işinin hükümetkonusu olarak ele alınması, bu seneki rekoltenin Tekel Genel Müdürlüğünce kıymetlindirilmesi.

12- Gaziantep’te 4.000.000 lira kıymetinde dört sene evvel istihsal edilen Hasankeyf tütunlerinin ihraç imkânı bulunmaması dolayısıyla bu isle meşgul çiftçiye perişan duruma sokmuştur. Sözü edilen tütün bir müddet daha elde kaldığı takdirde çürüyecek ve müstahsil perişan bir durumu düşecektir.

Kanunun Gümrük ve Tekel Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığınca önlemle ele alınarak ihracının temini.

13- Kilis ve Nizip İlçelerinde bu sene yüksek bir zeytin rekoltesi mevcuttur. Zeytinler zamanında işlenmediği takdirde çürüyecektir. Nizip rekoltesi 25.000.000 kilo tane zeytin olarak tahmin edilmektedir.

Modern tesislere sahip olan Nizip Ülfet fabrikasına en az 30.000.000 lira kredî sağlandığı takdirde hem müstahsil büyük bir zarardan kurtulacak hem de fabrika kâra geçecektir.

Kilis İlçesinde de 2.100.000 adet zeytin ağacı mevcut olup, hepside yağlık zeytindir. İstihsalimiz, 30-40 bin ton civarında tane zeytindir. 2,5-3 kilo tane zeytinden bir kilo yağ elde edilmesine rağmen, müstahsillerimiz mahsullerini basit şekilde yağhanelerde (Mahserelerde) işletmek zorunluğu ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu iş letme sistem ininde yağın %15-20’si pirinada kalmakla beraber asit nisbeti de yüksek durumda olduğundan fenni tesislerden geçirilerek sofralık olarak piyasaya arzedilmesi icap etmektedir. Fabrikasyonda ise pirinada azami %4 yağ kalmaktadır. İşte, bu zaruretler karşısında 1953 yılında Güneydoğu Anonim Şirketi ve zeytin yağı fabrikası adı ile 6.000.000 lira sermayeli bir şirket kurularak Kilis’de modern bir fabrika kurulması için ilk adım atılmıştır. Şirketin hissedarlarından olan Kilis halkı taahhüdünü tam olarak yerine getirmiş olup, Türkiye Zirai Donatım Kurumu ise ancak 1955 yılında taahhüdünü yerine getirmiştir. Atatürk Orman Çiftliği ile Devlet Üretme Çiftlikleri halen taahhütlerini yerine getirmemiş olmakla fabrikanın tamamlanarak faaliyete geçirilmesine imkân bulunamamıştır.

Halen iptidai bir şekilde elde olunan 12.000 ton civarındaki zeytin yağı istihsalinde kullanılan ufak çapdaki 34 iptidai fabrikasyon ve 36 adet yağhane uzun vadeli ve randımanı düşük olarak çalışmakta müstahsilin mahsulünü ucuz fiatla almaktadır.

Kilis zeytinciliğinin gelişmesi, istihsalin çabuk garantili ve zamanında yağa çevrilmesi, kalitenin yağ istihsali yolu ile halen 435 kuruşa satılan zeytin yağının değer fiatına yükseltilmek suretiyle müstahsilin kalkındırılması zaruri olduğa muhakkak bulunduğuna göre:

Taahhütlerini yerine getirmemiş olan Tarım Bakanlığı Devlet Üretme Çiftlikleri ile Orman Çiftliğinin derhal taahhütlerini yerine getirmesi ve Makina Kimya Endüstrisi Kurumanda beklemekte olan üç gurup fabrika akşamının hemen getirilerek yerine monte edilmek suretiyle bu kampanya devresinde fabrikayı faal bir duruma geçirmek için emirleriniz.

14- Gazianteplin sanayi bakımından pilot bölge olduğu malumu Devletleridir Bilhassa küçük esnafın aldığı kredi yardımı yetersizdir.

Bu bakımdan Merkez Esnaf Kefalet Kooperatifinin plasmanının artınlarak 4.000.000 liraya iblağı.

15- Gaziantep özel müteşebbisleri Hükümetimizin prensibi olan destekleme kredisinden mahrumdur. Birçok müteşebbis kredi imkânsızlığı içerisinde kıvranmaktadır bu kanunun sanayi kalkınma ve Sümerbankça mahallinde incelettirilerek işin organize edilmesi ve lüzumlu kredinin öncelikle temini.

16- Gaziantep’te bessicilik çok eski zamanlardan beri önemli ticari bir konudur. Yüksek himmetlerinizle besicilere aid kredisinden istifade imkânı sağlanmıştır 50.000 lira ile tahdit edilen bu kredinin yükseltilmesi bu alandaki faaliyet ve gayreti bir kaç misli artıracaktır.

17- Gaziantep hem orijinal bitkileri hemde ileri sanayi dolayısı ile Güneydoğu Anadolu’nun ekonomik merkezi halindedir. Fıstık, Zeytin, bağ gibi bölgenin önemli bitkilerinin yetiştirilmesi uzun zaman istemektedir. Köylünün uzun vadeli yatırımlara malî takati yeterli değildir. Gerek merkez gerekse ilçelerdeki Ziraat Bankası Ziraî ve Ticarî plasman ve kredileri yurdun diğer bölgelerindeki plasman ve kredilere nazaran çok düşüktür. Bu yüzdendir ki bilhassa ihraç malı olan fıstıkçılığın gelişmesi arzu edilen oranda olmamaktadır. Çiftçinin kalkınmasını prensip ittihaz eden hükümetimizin bu konuya da önemle eğilerek Gaziantep Ziraat Bankaları Zirai ve Ticari plasmanlarının artırılması ve çiftçinin gerektiği kadar krediye kavuşturulması halkımızın başta gelen istirhamları arasındadır.

18- Kilis, Hassa ve Gaziantep, Yavuzeli, Araban, Besni, Adıyaman yollarının 1967 yılında asfaltlanması.

19- Gaziantep Vilâyet olarak köy yolları ve köy içme suları bakımından çok geridir. Halen motorlü vasıta gitmeyen pek çok köyler olduğu gibi kilometrelerce uzaktan sırtlarda taşman sularla geçinen köylerimizde çoktur. Köylerimizi bu iptidaî durumdan kurtararak Allah’ın en aziz hayat kaynağı olan su nimetine kavuşturulması, Barajlar Kralı Demirel’den en büyük dileğimizdir. Bu konuda Vilâyetimize 1967 yılında yeterli tahsisat ve motorlu araç verilmesi.

20- Halk tarafından 1944 senesinde satın alınıp hava yollarına verilen hava meydanının 1967 yılında betonlanması.

21- 1960 yılından evvel başlanıp yarı bırakılan soğuk bava deposu inşaatının 1967 yılında ikmali.

22- Gaziantep gecekondu önleme, islah ve tesviye bölgelerinin yüksek himmotlerinizle önemli bir şekilde el alınmış ve muvaffak olmuştur. 1967 yılında en az 7.000.000 lira ödenek verildiği takdirde konu daha esaslı bir yola konmuş olacaktır.

23- Gaziantep Yüksek himmet irşatlarınızla her gün biraz daha gelişmektedir.

Elde mevcut önemli konuların ikmali için Belediyemize İller Bankası naricindeki bir kaynaktan uzun vadeli (10.000.000) liranın yüksek vaadleri gereğince temin buyurulması.

24- Gaziantep Vilayetinde milyonlarca bağ kütüğü vardır. Budam dolayısıyla hasıl olan çubukları değerlendirmek için Gaziantep’de bir kağıt fabrikası kurulması.

Gaziantep Belediye Başkanı

İbrahim Tevfik KUTLAR