1948’E GİRERKEN

1947’yi de arkada bıraktık, ömrümüze böylece bir yıl daha katmış bulunuyoruz.

İnsan, bir bakımdan müteesir, bir bakımdan müteselli oluyor. Teessür, ölüme bir adım daha yaklaşmaktan; teselli, hizmet hususun da biraz daha faydalı olmak imkânını bulmaktan ileri gelmektedir. Bu teselli olmasa halimiz pek acıklı olurdu. Teessürümüzü tesellimizle yenmeye çalışıyoruz.

Eskiler hatırlarlar; yazı hocalarımız, bize şu mealde bir yazı meşkettirirlerdi: “Yazı, kâtibinden sonra uzun zamanlar yaşar; halbuki yazar, toprak altına çoktan girmiştir.

Şair Baki de meşhur ‘’Bâki kalan bu kubbede hoş bir sada imiş.’’

Mısra-ı berceste’siyle bu fikri başka bir surette ifade etmiştir.

Okurlarına kültür yönünde hizmeti şiar edinen Başpınar’ın son

şekli, okurlarının gözünden kaçmamıştır. Yeni yıla daha iyi girmek daha verimli olmak için hem dışında, hem içinde önemli değişiklik yaptı. Bu suretle şerefli vazifesini daha emniyetle başaracağına inanmış bulunuyor.

Şehrimiz gerçekte İstanbul,Ankaragazeteleri ve dergileri ayarında günlük gazete ve dergiden mahrumdur. Ayrı ayrı ellerle çıkarılan dört tanesi,gazete ihtiyacını belki bir dereceye kadar karşılıyor. Fakat dergi ihtiyacını karşılamak ödevi bugün yalnız Başpınar’a düşmektedir. Memleketin kültür kuraklığını gidermeye çalışan başka bir mecmua yoktur.

Yetmiş bin nüfuslu kalabalık şehirde bir derginin yaşayamayacağını ileri sürmek, gülünç bir iddia ve iftira olur. Bu halk, okuma sevgisinden bu derece mahrum mudur? Hayır! Mecmua, olgun ve dolgun çıkarıldı da halk tarafından rağbet mi görmedi? Hayır! Bu memleket, hakiki değerlere daima kıymet vermiştir. Biz buna inanıyor ve güveniyoruz.

Şu halde iş, bize düşüyor. Geçmişten ibret alarak geleceği düzenlemek. İşte sırf bu emelledir ki Başpınar, okurlarının önüne yepyeni bir çehre ile çıkıyor.

Başpınar’ın bir tek ricası var: İkaz edilmek.

Yeni yıl, hepimize kutlu olsun.

BAŞPINAR


[1] Rahmetli Dr. Hamdı Kasım’ın bu tarihçeyi yazdığı 926 senesi Halfeti, Gaziantep’e merbut bir kaza idi. Onun için o zamanki bu kasabanın tarihçesi de buraya yazıldı.