Şehrimizin Bilen ailesindendir. Şecereleri İhlas Babaya dayanır. (İleride bahsedeceğiz.) Hukuk mezunudur. Babası Tapucu Mehmet Fuat Efendi diye de tanınmıştır. Annesi Küllüoğlu Haci Osman efendinin kızı Saniye hanımdır. (Küllü zade Aksoylar) Belediye reisi Hamdi Kutların reislikten kendi arzusuyla çekilmesi neticesi 29/05/1946 yılında belediye başkanlığına getirildi. Söylemez Abdülkadir kızı Beşire hanımla evlidir. Bu evlilikten Gülay, İlkay ve Fatma adında üç̧ çocuğu olmuştur.

Düşkünler Evi

Mardin tepedeki Düşkünler Evi zamanında açılmıştır. Bu Sosyal bakım Evinin bir benzeri de Türkiye’de ancak İstanbul’da Darülaceze denilen meşhur ve maruf bir hayır yeridir. Bundan başka şehrimiz Düşkünler Evinin bir1benzeri bütün Türkiye’de yoktur. Çok isabetli ve çok yerinde bir teşebbüs olan bu işinden dolayı Nail Bilen takdire değer bir kimsedir.

Çocuk Yuvası

Şehrimiz çocuk yuvasının yapımında Belediye başkanı olarak Nail Bilen bu işin kutucularına yardımcı olmuştur.

Genel evler

Şehrimizde genel evi Antep’i muvakkat işgalleri sırasında Fransızlar tarafından açılmıştır, ilk olarak şimdiki Urfa palas otelinin arkasında bulunan Recep geçidi adımdaki sokakta idi. Bu geçide daha evvelleri Kızık Tebirgesi denirdi. (Tebirge, evvelleri Antep’te her mahallenin daracık yerlerinde büyük bir zincirli kapı vardı. Arkasında birde bekçi olurdu. O zaman bu bekçi tarafından mahalle halkı haberdar edilirdi. Halkta işin vahametine göre silahlanır ve gereğine göre hareket ederek eşkıya ve Araplara karşı tedbir alırlardı. Eski sokakların daracık olmalarının sebebi de bu idi. Bu sokak evvelce çıkmazdı. Antep harbi içinde bu sokak Allabande Ali Niyazi ve bazı fedailer tarafından açıldı. Çünkü Tabakhaneden ve şehrin diğer yerlerinden gelen takviye kuvvetleri Çınarlı cephesine gönderilirdi.)

Fransızlardan sonra genel evi Eblehandaki Üstünsoy geçidine taşındı. Halbuki burasıda şehir içi idi. Ahlek üzerinde çok fena tahribat yapıyordu. İşte Nail Bilen bu içtimai yaraya parmak bastı. Belediye bütçesinden 1946’da şehrin tamamen dışı olan şimdiki genel evlerin bulunduğu yere bu binaları yaptırdı. Ve bu suretle de şehrin içinden genel evleri çıkarılmış̧ oldu. Sonradan bu binalın genel ev patronlarına maliyet fiyatından satarak belediyenin harcamış̧ olduğu parayı yerine koydu.

Tabakhanede açılan kuyu

Şehrin su ihtiyacı günden güne artmakta olduğundan bu amaçla Tabakhanede yeni bir kuyu açılarak 1500 mm. çapında boru ile depoya su verildi.

Elektrik işi

Günden güne artan elektrik abonelerinin ileride daha da çoğalacağız göz önüne alınarak elektrik fabrikasının kilovat 10 milyon kilovat saate, transformatör gücü̈ 1000 kilovata çıkarıldı.

Döşeme işi

1949 da 5167 M2 1950 de ise 5511 M2. lik döşeme işi yapılmıştır. Şehrimizin imar planı gereğince tertibi için istimlâkede önem verilmiştir. Bunun içinde 1949’da 129.367.003 liralık 950 de ise 97.992 028 liralık istimlak yapılmıştır.

Bütçe

Hamdi Kutlardan devraldığı 1.492.000 liralık Belediye bütçesini 2.640 620 lirada bırakmıştır.

Nail Bilen; yumuşak huylu, çok terbiyeli ve nazik bir insandır. Yavaş̧ yürür ama çok yol alır soydandır. 1960’da Avukat Sami Sayanın yerine baro başkanı olmuştur.