Özgeçmiş

Şair: Ali Rıza Erhan, 1901 tarihinde Gaziantep'in Akyol Mahallesinde doğmuştur. Babası Kadızade Mehmet Efendidir. Annesi Bedesten Şeyhi Haci Hüseyin Efendi'nin kızı Emiş Hanımdır.

İlköğrenimi Çınarlı Camii içinde bulunan Hamediye isimli hocadan aldı. Bundan soma kendi kendine çalışarak bilgisini artırıp kendisini yetiştirdi.

Ali Rıza Erhan'a ilk kez değerli edebiyat öğretmeni Ziya Güner, Gaziantep Halkevi Dergisi olan Başpınar da yayınladığı bir yazı ile tanıtmıştır. (Sayi:39. Sayfa: 3-5)

Sayın Ziya Güner yazısında dört parçasını almış, derginin 40 ve 44. sayılarında "Duysun uluslar ve Gaziantep Destanı" adlı hece ölçüsüyle yazılmış parçalarını da yayımlamıştır.

Şair Ali Rıza Erhan'ın iki defterinde iki ayrı yapıtı bulunmaktadır. Aruzla yazdığında tam bir divan şairidir. Hecelerinde ise bir halk ozanı örneğidir.

Ali Rıza Erhan 19 Şubat 1981 tarihinde hakkın rahmetine kavuşmuştur. 1983 tarihinde 367 sayfa olarak Nizip Matbaasında Mehmet Sağlam tarafından "Divanı" basılıp okuyuculara sunulmuştur.

 

Gaziantep’te Kültür Sanat ve Edebiyatta İz Bırakanlar s.69 (Ahmet AYAZ)

 

Şair Ali Rıza Erhan 1317 (M. 1901) Yılında Gaziantep ‘in Akyol Mahallesinde    doğmuştur. Babası Kadı zade Mehmet Efendi Annesi Bedesten Şeyhi Hacı Hüseyin Efendi kızı Emiş hanımdır. İlk öğrenimini Çınarlı Camii içinde bulunan (Hamidiye) adlı Mahalle okulunda, Ökkeş Efendi adında birinden yaptı Bundan sonra Kendi kendine çalışarak bilgisini artırdı.

Gaziantep Savunmasının başlamasıyla hizmete koştu. Semt başkanlarının

Gösterdikleri, daha ziyade ·siper kazılmasında, istihkam Yapımında, cephelerde savaşanlara yiyecek, içecek, cephane yetiştirmek gibi işlerde çalıştı. Savunma Savaşından sonra yasal askerlik için çağrılan Ali Rıza Erhan bu görevi Siirt ve Bitlis'te yaptı. Girdiği sınavı kazanan Ali Rıza Erhan sırayla Akyol, Tabbak Halil, Mevlevihane camilerinde müezzinlik etti. Mevlevihane Camii İmamı Sofu Mehmet hocanın ölümü̈ üzerine bu camie imam atandı. Bu görevi uzun süre yürüterek 1970 yılında emekli oldu. Alı Rıza Erhan evlenmemiştir.

 

Bir din adamı olmasına rağmen kimi din adamlarının tersine Atatürk’e ve Devrimlerine karşı büyük saygı ve bağlılık göstermiştir. Bunu kanıtlayan parçaları bulunmaktadır.

Ali Rıza Erhan'ı ilk kez değerli edebiyat öğretmeni Urfalı sayın Ziya Güner, Gaziantep Halkevi Dergisi olan Baş Pınar’da yayınladığı bir yazı ile tanıtmıştır.

(Sayı: 39, Sayfa: 3-5)

 

Gaziantep Büyükleri (C.C.G. s.72)

 

1317/1901‘de Antep’in Akyol Mahallesinde doğmuştur. Babası Kadızâde Mehmet Efendi, annesi Bedesten şeyhi Hacı Hüseyin Efendi kızı Emiş Hanım’dır. İlk öğrenimini Çınarlı Camii içinde bulunan Hamidiye Mektebinde yapmış, sonra kendi kendini yetiştirmiştir. Antep harbinde değişik hizmetlerde bulunmuştur. Memur olmak için girdiği sınavı kazanarak Akyol ve Tabak Halil camilerinde müezzinlik etmiştir. Mevlevihane Camii imamı Sofu Mehmet Efendi’nin ölümü üzerine bu camiye imam olmuştur. Bu görevi uzun süre yürüten Ali Rıza Hoca 1970 yılında emekli olmuştur. 19 Şubat 1981 yılında vefat etmiştir. Hece ve aruz vezniyle şiirler yazmıştır. Şiirlerinin çoğu tasavvufidir. Şiirlerinde ‘Rıza’ ve ‘Feza’ mahlasını kullanmıştır. Hayatta iken çok istemesine rağmen divanını bastıramayan Ali Rıza Erhan, divanının başına, divanı basılırken mahlasının Feza olarak değiştirilmesini vasiyet ettiği için, ölümünden sonra sevenleri tarafından bastırılan divanında mahlası Feza olarak kullanılmıştır.

 

GÜZELBEY, Gaziantep Büyük1eri ve Gaziantep Meşahirine Ek, s. 72-79; GÜZELBEY, Gaziantep Evliyaları,  s.160-­167; Ziya GÜNER, “Ali Rıza Hoca”, Başpınar Dergisi, s.39,  Ağustos 1942, s.3-4; Cemil Cahit GÜZELBEY, “Ali Rıza Erhan”, Gaziantep Sabah Gazetesi, 7-10 Ekim 1979; Hasan Sarı, Bilal Mete, Recep Akkemik, Mehmet Sağlam, Ali Hoca (Ali Rıza Erhan) Divanı, Basım yılı ve yeri yok.

Yazılar